Foto: Reuters
Foto: Reuters

V Pekingu lahko gredo prebivalci tako znova v nakupovalna središča ali uporabljajo javni prevoz brez negativnega izvida pred kratkim opravljenega testa na novi koronavirus. Prav tako jih nihče več ne preverja ob vstopu v parke, v primeru stika z okuženo osebo pa gredo lahko v domačo karanteno, ne pa več v vladno ustanovo.

Sorodna novica Kitajska politika ničelne tolerance do covida: neskončna zaprtja, pomanjkanje hrane, ločevanje otrok

Skoraj tri leta so se kitajske oblasti na vse kriplje borile, da bi iztrebile covid, pri tem pa posegale po vseh mogočih orodjih represije, ne glede na visoko ceno – tako za posameznike kot za gospodarstvo. Kitajska je postala najopreznejša država na svetu, nenehno na preži pred virusom, Ši Džinping pa arhitekt tega osamitvenega pristopa, poroča Guardian.

Foto: Reuters
Foto: Reuters

A zdaj se je Peking odločil, da prizna poraz tako radikalnega pristopa. Sun Čunlan, namestnica kitajskega premierja, pristojna za covidno politiko, je prejšnji teden sporočila, da je kitajski zdravstveni sistem "prestal test" covida-19, Kitajska pa da je zdaj v "novi situaciji".

Po letih dopovedovanja svojim državljanom, da je edini način, da ostanejo varni pred covidom, da se mu v celoti ognejo, je bilo potrebno novo sporočilo.

In Peking se je odločil, da predstavi različico omikron kot preprosto manj smrtonosno od prvotnega seva.

Ši je predsedniku Evropskega sveta Charlesu Michelu dejal, da bi Kitajska lahko sprostila ukrepe, ker je omikron manj nevaren od delte, ki je bila prevladujoča pred tem.

Protesti v podporo Kitajcem so potekali po vsem svetu. Foto: Reuters
Protesti v podporo Kitajcem so potekali po vsem svetu. Foto: Reuters

Strah zaradi nizke precepljenosti

A epidemiologi opozarjajo, da nov položaj Pekinga ne odraža raziskav o vplivu omikrona, država, kjer je delež cepljenosti relativno nizek, precepljenosti s protitelesi pa zaradi zaprtij praktično ni, pa da je še vedno slabo pripravljena na val smrtonosnih okužb.

Za nameček je bil kitajski zdravstveni sistem šibek že pred pandemijo, v slabih treh letih boja s covidom pa se je stanje samo še poslabšalo. Leta 2020, ko je covid pustošil po Vuhanu, so bili zdravniki in bolnišnice preobremenjeni, poznavalci pa opozarjajo, da bi se razmere zdaj s sproščanjem ukrepov lahko ponovile.

Problematika kitajskih cepiv

Kitajska je imela najstrožjo covidno politiko na svetu. Foto: Reuters
Kitajska je imela najstrožjo covidno politiko na svetu. Foto: Reuters

Kritiki kot primer, kaj bi se lahko zgodilo, poudarjajo pomladni izbruh v Hongkongu, ki ima precej boljši zdravstveni sistem, pa so kljub relativno majhnemu izbruhu zaznali večje število smrti, kar stroka pripisuje prav neizpostavljenosti prebivalstva na virus in nizki precepljenosti, kar se je poznalo predvsem med starejšimi.

Kitajska uporablja zgolj kitajska cepiva, ki pa veljajo za manj učinkovita od zahodnih, Peking pa je do zdaj zavračal uvažanje na tujem izdelanih cepiv.

Guardian ob tem še opozarja, da kako bo Kitajska manevrirala zahtevno pot iz izolacije, bo vplivalo na celoten svet, pri čemer je na kocki svetovno gospodarstvo, že tako na trhlih tleh zaradi pandemije in vojne v Ukrajini. Svetovna banka napoveduje, da bo prvič v več kot 30 letih kitajsko gospodarstvo raslo počasneje od njenih sosed.

Kitajska končuje s politiko ničelne tolerance do covida