Aleksander Čeferin je predsednik Evropske nogometne zveze (Uefa) od septembra 2016. Foto: Reuters
Aleksander Čeferin je predsednik Evropske nogometne zveze (Uefa) od septembra 2016. Foto: Reuters

"Ko sem izvedel, da je v Sloveniji očitno velika težava z zaščitno opremo, sem poklical svojega prijatelja Jacka Maja. Zaradi tega bo zdaj Slovenija dobila 300.000 mask in v roku kakšnega tedna še dodatno drugo opremo," je za TV Slovenija povedal Čeferin.

Ma je soustanovitelj in nekdanji izvršni direktor podjetja Alibaba ter po podatkih ameriške revije Forbes trenutno najbogatejši Kitajec.

"Hvaležen sem prijatelju in upam, da zdaj vsi vidimo, da je solidarnost med vsemi ljudmi na svetu ključna za naše preživetje. Vlada je zagotovila logistiko v Belgiji in se odzvala resnično hitro, kar je zelo pohvalno," je Čeferin dejal za spletno stran Dela.

Kot so sporočili iz agencije za strateško komuniciranje Odmev, je bila pomoč omogočena tudi zaradi tesnega sodelovanja z ministrstvom za obrambo (Mors). Ukrepanje ministrstva je bilo ključno za hiter odziv in dostavo doniranih medicinskih potrebščin.

Pogovor z Aleksandrom Čeferinom v Odmevih

Prevoz iz Belgije organizira uprava za zaščito in reševanje
Pošiljka z maskami, namenjenimi tudi Sloveniji, je danes že prispela na belgijsko letališče Liege, od koder nadaljuje pot v Slovenijo. V službi za odnose z javnostmi Morsa so za STA pojasnili, da prevoz zaščitnih mask iz Belgije organizira Uprava RS za zaščito in reševanje. Pošiljko pričakujejo v Sloveniji v četrtek zvečer ali petek zjutraj.

Slovensko zunanje ministrstvo je objavo fundacije Jack Ma Foundation delilo na Twitterju. Kot so zapisali v fundaciji, je v pošiljki 1,5 milijona mask, ki jih bodo dostavili Sloveniji, Franciji in Belgiji.

Belgijsko vozlišče družbe Alibaba je že do zdaj veliko prispevalo k učinkovitemu mednarodnemu prevozu blaga v zdravstveni krizi, obe fundaciji pa sta poskrbeli za dobavo različnih vrst medicinskih potrebščin tudi na območja drugih držav, ki jih je virus najbolj prizadel. Prav tako sta financirali raziskave in razvoj možnosti zdravljenja bolezni covid-19 na Kitajskem. Nadaljnje donacije naj bi bile najavljene v prihodnjih dneh in tednih.

Kitajske maske namenjene v Slovenijo