Varnostnik v nakupovalnem centru v Gvangdžovu prepoveduje vstop tujcem v nakupovalno središče ali v restavracijo s hitro hrano. Foto: EPA
Varnostnik v nakupovalnem centru v Gvangdžovu prepoveduje vstop tujcem v nakupovalno središče ali v restavracijo s hitro hrano. Foto: EPA

Na Kitajskem, kjer je v pokrajini Hubej decembra lani izbruhnila epidemija z novim koronavirusom, še vedno veljajo izredno stroga pravila glede tujcev in njihovih prihodov v državo, saj naj bi bili po umiritvi razmer ravno oni prenašalci okužb. Še posebej neizprosni pa so do delavcev iz Afrike, poroča portal Deutsche Welle.

Kitajska trdi, da je širjenje novega koronavirusa pod nadzorom, po uradni statistiki pa veliko večino novih okužb predstavljajo primeri iz tujine.

Rasizem v Gvangdžovu

Sorodna novica Rasizem v Gvangdžovu: Deložacije temnopoltih in prepoved vstopa v McDonalds

V pristaniškem velemestu Gvangdžov so jim tako prepovedali obisk trgovin, restavracij, tudi McDonaldsa. Praktično čez noč so nekaterim prekinili najemne pogodbe in jih vrgli na cesto, tako da so spali pod milim nebom: na ulicah, pod mostovi, pred policijsko postajo.

BBC-jev dopisnik iz Hongkonga Danny Vincent je poročal, da naj bi zdravstveni delavci izvajali testiranja kar vseh temnopoltih prebivalcev – ne glede na to, ali imajo simptome covida-19, in ne glede na to, ali so pripotovali iz tujine ali bili v stiku z okuženimi.

Veleposlaniki več afriških držav na Kitajskem so v pismu kitajskemu zunanjemu ministru Vang Jiju opozorili na, kot pravijo, diskriminacijo Afričanov med prizadevanji kitajskih oblasti za preprečitev novega izbruha koronavirusa.

Kriza prisilila Afriko k še tesnejšemu sodelovanju s Kitajsko

Čeprav kitajska oblast zanikala obtožbe rasizma in je v Gvangdžovu celo začela protirasistično kampanjo, je bila škoda narejena, trdi nemški portal. "A oblasti v Afriki nimajo veliko izbire," trdi Cobus van Staden, strokovnjak z Južnoafriškega inštituta za mednarodne odnose (SAIIA) v Johannesburgu, "saj je kriza prisilila celino k še tesnejšemu sodelovanju s Kitajsko kot kdaj koli prej. Svetovna godpodarska kriza je prisilila Afriko, da se ponovno dogovori o finančnem dolgu Kitajski."

Profesor političnih ved na londonski šoli Stephen Chan meni, da bo Kitajska zaradi te krize še povečala svoj vpliv v državah Afrike. "Trenutna pomoč z medicinsko opremo je jasni kazalnik, da je Kitajska razumevajoč in koristen partner. Ker je tudi sama Kitajska v pandemiji imela gospodarsko škodo, pa je njeno sporočilo Afriki: 'V tem smo skupaj'."

Afriške države so v zadnjih letih sicer postale glavni trgovinski in diplomatski partner Kitajske – trgovina je lani znašala 208 milijard dolarjev presežka.

Kitajska pomoč v času pandemije

Tako so v Etiopijo in Burkina Faso prispeli kitajski zdravniki, ki svetujejo kolegom na terenu, kako ravnati. Iz Kitajske pa prihajajo tudi zabojniki z zaščitnimi maskami, respiratorji in zaščitno obleko. Kitajski milijarder Jack Ma in njegova fundacija sta si v tem času utrdila ime z velikimi donacijami v Ruando in Kamerun, še poroča DW.