Protestniki v Mjanmaru hunti nasprotujejo vse od državnega udara 1. februarja. Prizor je s protestov 3. marca letos. Foto: Reuters
Protestniki v Mjanmaru hunti nasprotujejo vse od državnega udara 1. februarja. Prizor je s protestov 3. marca letos. Foto: Reuters

Novičarski portal Myanmar Now je poročal, da je avtomobil preganjal razpršene protestnike, varnostne sile pa so jih pri tem lovile in pretepale.

"Ko so se približali protestnikom, so povečali hitrost – bilo je, kot da bi zapeljali vanje," je za francosko tiskovno agencijo AFP povedal novinar na terenu. Dodal je, da so nato iz avtomobila skočili vojaki in začeli streljati.

"Vozilo me je zadelo in padel sem pred tovornjak. Vojak me je pretepal s svojo puško, a sem se branil in ga odrinil. Nato je začel streljati name, a mi je k sreči uspelo zbežati," je po telefonu za Reuters povedal eden od protestnikov.

Kljub nasilju varnostnih sil je v mestu popoldne potekal še en protest proti vojaški hunti, ki je z državnim udarom prevzela oblast 1. februarja in aretirala voditeljico Aung San Su Či.

Tiskovni predstavnik mjanmarske hunte se ni odzval na današnje dogodke. Vojska je sicer do zdaj trdila, da so protestniki, ki so bili ubiti, spodbujali nasilje.

Mjanmar so po državnem udaru zajeli množični protesti, na katere se je vojaška oblast odzvala z represijo. Ubitih je bilo okoli 1300 civilistov, več kot 10.000 jih je bilo aretiranih, med njimi tudi številni novinarji.