Vojska je februarja letos izvedla udar. Foto: EPA
Vojska je februarja letos izvedla udar. Foto: EPA

ZN-ov posebni poročevalec za Mjanmar Tom Andrews je dejal, da "moramo biti vsi pripravljeni, kot so pripravljeni ljudje v tem delu Mjanmara, na še več množičnih grozodejstev".

Andrews, ki je Generalni skupščini ZN-a v New Yorku predstavil letno poročilo o človekovih pravicah v Mjanmaru, je dejal, da je prejel informacije, da se na severu in severozahodu države zbira več deset tisoč vojakov s težkim orožjem.

Poročevalec ZN-a je dejal še, da je po njegovih ugotovitvah vojaška hunta verjetno izvajala zločine proti človečnosti in vojne zločine. Po Andrewsovih besedah taktike vojske spominjajo na tiste, ki jih je uporabila pred "genocidnimi napadi" na pripadnike pretežno muslimanske manjšine Rohingov v državi Rakajn v letih 2016 in 2017.

Leta 2017 je iz tega dela Mjanmara pobegnilo okoli 740.000 pripadnikov te manjšine. Akcije vojske zoper manjšine bi lahko bile genocid, je opozarjal ZN.

Andrews je države pozval, naj hunti v Mjanmaru odrečejo sredstva, državo in legitimnost, ki si jih želi, je poročal Guardian.