Zdaj odstavljeni veleposlanik Kjav Moe Tun je nagovor končal s pozdravom s tremi prsti, ki ga uporabljajo protestniki v Mjanmaru. Foto: Reuters
Zdaj odstavljeni veleposlanik Kjav Moe Tun je nagovor končal s pozdravom s tremi prsti, ki ga uporabljajo protestniki v Mjanmaru. Foto: Reuters

Veleposlanik je v petek svetovno organizacijo pozval, naj uporabi vsa mogoča sredstva za ukrepanje proti vojski in ponovno vzpostavitev demokracije v državi.

"Potrebujemo nadaljnje najostrejše ukrepanje mednarodne skupnosti za takojšnje končanje vojaškega udara," je dejal Kjav Moe Tun, ki je nagovor končal s pozdravom s tremi prsti, ki ga uporabljajo protestniki v Mjanmaru.

V čustvenem nagovoru je Kjav Moe Tun dejal, da nihče ne bi smel sodelovati z vojsko, dokler ta ne prepusti oblasti demokratično izvoljeni vladi, poroča BBC.

Medtem iz Mjanmara poročajo o stopnjevanju zatiranja protestnikov. V mestu Jangon je policija proti protestnikom posredovala s solzivcem. V poskusu, da bi razgnala protestnike, naj bi uporabila tudi vodni top, gumijaste naboje, v posameznih primerih pa tudi prave. Aretirala in pretepla naj bi več ljudi ter streljala v zrak.

O podobnem dogajanju poročajo tudi iz mesta Mandalaj. V bližnjem mestu Monvja je bila ustreljena ženska, ki je v bolnišnici.

Protesti v Mjanmaru potekajo vse, odkar je vojska 1. februarja z udarom prevzela oblast in prijela civilne voditelje, vključno z Aung San Su Či. V nasilju ob protestih so do zdaj umrli najmanj trije protestniki in en policist. Glede na navedbe nevladne skupine, ki spremlja zapiranje političnih zapornikov, je bilo od udara prijetih že več kot 770 ljudi.