Foto: EPA
Foto: EPA

Po poročanju Radia svobodna Azija, ki se sklicuje na navedbe očividcev, je bilo ubitih okoli 60 ljudi. Očividci so poročali o večurnem streljanju, ki se je začelo v petek zjutraj v mestu Bago na jugu države.

Spletna stran Myanmar Now povzema besede enega od vodij protesta, ki je dejal, da je bilo več deset trupel prepeljanih v kompleks s pagodo, kjer je nastanjena vojska, navaja nemška tiskovna agencija DPA.

Protesti proti vojaški hunti, ki je na začetku februarja izvedla vojaški udar, se danes nadaljujejo v Jangonu, Mandalaju, Baganu, Sagaingu, Mjeiku in še nekaterih drugih mjanmarskih mestih.

Vojaške sile že od februarskega državnega udara brutalno obračunavajo s protestniki. Po podatkih človekoljubnih organizacij je pri tem umrlo več kot 600 ljudi.

19 protestnikov obsojenih na smrt zaradi povezav z ubojem vojaka

Foto: EPA
Foto: EPA

Mjanmarsko vojaško sodišče je ob tem v petek na smrt obsodilo 19 protestnikov zaradi uboja vojaka in poškodovanja več drugih, navaja Nikkei Asia.

Protestniki naj bi z noži in palicami ob dnevu oboroženih sil 27. marca napadli dva pripadnika vojske v mestu Jangon. Ukradli naj bi tudi motocikel in pištolo.

27. marec je bil sicer najbolj krvav dan protestov, varnostne sile naj bi takrat ubile več kot sto ljudi.

Prva smrtna kazen v 30 letih

Po navedbah francoske tiskovne agencije AFP je to prvi znani izrek smrtne kazni od vojaškega udara. V Mjanmaru je sicer že dolgo mogoče izreči takšno kazen, vendar pa ta v zadnjih več kot 30 letih ni bila uporabljena, je povedal predstavnik mednarodne organizacije za zaščito človekovih pravic Human Rights Watch Phil Robertson. "To kaže, da je vojska pripravljena iti nazaj v čas, ko so v Mjanmaru usmrtili ljudi," je dejal.

Opozoril je, da na vojaškem sodišču ni mogoča pritožba, prav tako "ni jamstva svobodnega in poštenega sojenja". Po njegovih ocenah je obsodba namenjena predvsem prepričanju protestnikov, da se z ulic vrnejo na delo, saj je zaradi protestov ustavljen velik del gospodarstva.

Odzvala se je tudi Norveška. Zunanja ministrica Ine Eriksen Soreide je v tvitu označila smrtne obsodbe za "nesprejemljiv in globoko skrb vzbujajoč razvoj dogodkov". "Norveška poziva Mjanmar, naj ne izvrši teh kazni, naj ustavi nasilje in omogoči obisk posebnega odposlanca Združenih narodov," je zapisala.