Postopanje veleposlanika pred zaprtimi vrati veleposlaništva. Foto: AP
Postopanje veleposlanika pred zaprtimi vrati veleposlaništva. Foto: AP

Ataše naj bi mu tudi sporočil, da ni več predstavnik Mjanmara. Tako so mjanmarski diplomati, zvesti vojaški hunti, ki je februarja z državnim udarom prevzela oblast v Mjanmaru, prevzeli nadzor nad mjanmarskim veleposlaništvom v Londonu.

Veleposlanik je pozval mednarodno skupnost, naj pomaga njegovi državi. "Prosim, pomagajte naši državi, saj se brez mednarodne pomoči ne bo mogla izvleči iz te zmešnjave," je Kyaw Zwar Minn izjavil za medije pred veleposlaništvom v središču Londona. Ob tem je opozoril, da bi lahko umrl, če bi se vrnil v domovino. Na vprašanje, ali bi ga ubili, če bi se vrnil, kot zahteva vojaška hunta, je odgovoril: "Kdo ve?"

London je danes potrdil, da ne priznava več mjanmarskega veleposlanika v Londonu, saj jih je vladajoča hunta uradno obvestila, da je bil odpoklican, ker podpira odstavljeno vlado. V skladu z diplomatsko prakso je moral London sprejeti odločitev hunte glede veleposlanika Kyaw Zwar Minna. Nekdanji polkovnik s 30-letno kariero v mjanmarski vojski je v odzivu dejal, da je to "britanska odločitev, ne njegova". Prav tako je izrazil prepričanje, da bi ga vojaška hunta razglasila za izdajalca, ker je obsodil državni udar. Dodal je, da ni bil v stiku z odstavljeno civilno mjanmarsko voditeljico Aung San Su Či.

V Mjanmaru je oblast februarja prevzela vojaška hunta. Od takrat je bilo na nasilnih protestih ubitih že okoli 600 ljudi, med njimi tudi več otrok, v sredo pa so poročali o 15 novih žrtvah.

Mjanmarski veleposlanik v Londonu Kyaw Zwar Minn je od takrat večkrat pozval oblasti v državi, naj izpustijo priprto voditeljico. V pogovoru za BBC je pred časom dejal, da je Mjanmar "razdeljen" in da ga skrbi, da bi lahko izbruhnila državljanska vojna, a vztrajal je, da s svojimi izjavami ni izdal države in da ostaja nevtralen.

Zaradi teh izjav si je takrat prislužil pohvalo britanskega zunanjega ministra Dominica Raaba, ki je cenil njegov "pogum in domoljubje".

V sredo pa je Kyaw Zwar Minn ostal pred vrati veleposlaništva. "V središču Londona se je zgodil neke vrste državni udar. Zaklenili so me ven. Kaj takega se še ni zgodilo," je dejal.

"Obsojamo ustrahovalna dejanja mjanmarskega vojaškega režima v Londonu in izrekamo spoštovanje Kyaw Zwar Minnu za njegov pogum," je Raab danes zapisal na Twitterju.

Mediji so objavili tudi fotografije, kako veleposlanik stoji pred zgradbo in se pogovarja z londonsko policijo. Na veleposlaništvu so namreč poklicali policiste, da bi osebju veleposlaništva preprečila, da vstopi v zgradbo. Zbralo se je tudi nekaj protestnikov.

Kakšne so geopolitične posledice vojaškega udara v Mnjamaru?