Samo v soboto je bilo ubitih več kot 100 protestnikov. Foto: EPA
Samo v soboto je bilo ubitih več kot 100 protestnikov. Foto: EPA

Lokalno mjanmarsko Združenje za politične zapornike (AAPP) je doslej potrdilo skupno 510 civilnih smrti, a opozorilo, da je dejanska številka verjetno še bistveno višja. Protesti v Mjanmaru so se v ponedeljek sicer nadaljevali.

Pritisk in obsodbe dogajanja iz tujine se krepijo, še posebej po prejšnji soboti, ko je bilo v najbolj krvavem dnevu doslej v Mjanmaru ubitih več kot 100 protestnikov.

Svetovne sile zahtevajo vrnitev izvoljenih civilnih oblasti in izpustitev njihovih voditeljev z Aung San Su Či na čelu. ZDA so v ponedeljek podaljšale prekinitev trgovinskega sporazuma z Mjanmarom iz leta 2013, generalni sekretar ZN-a Antonio Guterres pa je pozval k vzpostavitvi enotne svetovne fronte proti mjanmarski vojaški hunti.

Pritisk se je medtem še okrepil, saj so tri etnične uporniške skupine ‒ teh je sicer v Mjanmaru več kot 20 ‒ obsodile nasilno zatrtje protestov ter zagrozile, da bodo, če se nasilje ne ustavi, stopile na stran protestnikov. Če bi se to dejansko zgodilo, poznavalci svarijo, da grozi Mjanmaru državljanska vojna, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Grožnjo so v skupni izjavi zapisale Nacionalna osvobodilna vojska Ta'ang, Vojska demokratičnega zavezništva mjanmarskih narodov ter Vojska Arakana (AA). "Če se ne bodo ustavili in bodo še naprej pobijali ljudi, bomo sodelovale s protestniki in se borile nazaj," so bile jasne skupine.

Medtem naj bi o razmerah v Mjanmaru v sredo po navedbah diplomatskih virov na zahtevo Združenega kraljestva razpravljal Varnostni svet ZN-a.

V Mjanmaru od udara ubitih več kot 500 ljudi