New Delhi. Foto: Reuters
New Delhi. Foto: Reuters

Modijeva nacionalistična Baratija Džanata (BJP) je na maratonskih volitvah, ki so v sedmih fazah potekale od 19. aprila do 1. junija, osvojila 240 poslanskih sedežev v 543-članskem parlamentu, kar je veliko manj kot pred petimi leti, ko je dobila 303 poslance. BJP je sicer skupaj z zaveznicami v Nacionalnem demokratičnem zavezništvu (NDA) osvojil zadostno večino 293 poslancev.

Volilni izid velja za veliko nazadovanje priljubljenega voditelja, saj so raziskave in ankete napovedovale, da si bo BJP zagotovil še več sedežev kot leta 2019.

73-letni Modi je prisegel pred predsednico države Droupadi Murmu na slovesnosti v predsedniški palači, ki se je je udeležilo več tisoč gostov, med njimi regionalni voditelji, vodilni industrialci in bollywoodski zvezdniki.

"V čast mi je služiti Baratu," je Modi zapisal na omrežju X nekaj minut pred prisego, pri čemer se je skliceval na ime Indije v več indijskih jezikih, podporniki pa so nu ploskali in vzklikali njegovo ime.

Po junaku indijske neodvisnosti in prvem premierju Javaharlalu Nehruju je Modi drugi predsednik vlade s tremi zaporednimi mandati.

Modi, čigar volilno kampanjo so zaznamovale verska retorika in kritike opozicije zaradi domnevnega favoriziranja 200 milijonov pripadnikov muslimanske manjšine, je po volilnem razočaranju ubral spravljivejši ton. "Dobili smo večino ... Toda za vodenje države je ključnega pomena soglasje ... prizadevali si bomo za soglasje," je dejal v petek, potem ko ga je NDA uradno imenoval za vodjo koalicije.

V zadnjem desetletju je Indija pod vodenjem Modija dosegla zavidljivo gospodarsko rast in pridobila ugled v svetu, a analitiki opozarjajo na pomanjkanje delovnih mest, naraščanje življenjskih stroškov, nizke dohodke in verske napetosti.