Foto: AP
Foto: AP

Primer je vzbudil veliko ogorčenja zaradi domnevne prednostne obravnave ameriškega vojaškega osebja v tej azijski državi, poroča CNN.
Podčastnik Joseph Scott Pemberton je odslužil šest let od svoje desetletne zaporne kazni, ki so mu jo dosodili leta 2015 zaradi uboja Jennifer Laude, 26-letne transseksualke v motelski sobi.

Do Dutertejeve pomilostitve prihaja, potem ko je sodišče prejšnji teden podalo mnenje, da bi se moralo pri Pembertonu upoštevati zgledno vedenje med prestajanjem zaporne kazni.

Pemberton je bil v času obsodbe star 19 let. Foto: Reuters
Pemberton je bil v času obsodbe star 19 let. Foto: Reuters

Kritiki po drugi strani menijo, da to Pembertonu ni bilo ravno težko, saj je lahko kazen prestajal sam, ločen od drugih zapornikov.

Pembertonova odvetnica Rowena Flores je dejala, da sta bila s stranko presenečena nad Dutertejevo odločitvijo in da to ni bilo nekaj, za kar bi si prizadevala. Za pomilostitev pa, da sta oba izvedela iz medijev.

"Zahvaljujem se našemu predsedniku za pomilostitev. Mislim, da je bilo s tem pravici zadoščeno," je povedala.

Ubijal v navalu besa

Pemberton je bil v času obsodbe star 19 let. Sodišče ga je nazadnje obsodilo za nenaklepni umor, potem ko je sodišče razsodilo, da Pemberton ni deloval z zlohotnimi nameni.

Golo truplo Jennifer Laude so našli z njeno glavo v straniščni školjki v motelski sobi v Olongapu malo po polnoči 12. oktobra leta 2014.

Ameriška vojska je še vedno močno prisotna na Filipinih. Foto: AP
Ameriška vojska je še vedno močno prisotna na Filipinih. Foto: AP

Očividci so policiji povedali, da je bil Pemberton z žrtvijo v tamkajšnji diskoteki, preden sta se pozno zvečer odpravila v hotelsko sobo.

Pemberton je policiji povedal, da je Jennifer Laude v navalu besa zadavil, potem ko je odkril, da ima moške genitalije, a da jo je pozneje skušal oživiti.

Mladi ameriški vojak je na Filipine pripotoval na vojaške vaje, ki na otočju redno potekajo po dogovoru iz leta 1988. Po tem dogovoru lahko ameriška vojaška letala in plovila svobodno, brez vizuma, vstopajo na Filipine. Vendar pa imajo filipinske oblasti vse pristojnosti, ko gre za zločine, ki jih Američani zagrešijo na filipinskih tleh.

Filipini so svojčas imeli največji ameriški vojaški oporišči zunaj ZDA: zračno oporišče Clark in pomorsko oporišče Subic Bay. In čeprav sta obe oporišči prenehali delovati kot taki v začetku 90. let, pa imajo ameriške sile do njiju še vedno dostop. Motel, v kateri je Pemberton ubil Filipinko, stoji na območju Subic Baya.