Na Japonskem je skupno skoraj 50.000 ameriških vojakov. Foto: EPA
Na Japonskem je skupno skoraj 50.000 ameriških vojakov. Foto: EPA
Ameriško vojaško oporišče Futenma na Okinavi
ZDA bodo preselile svoje vojake iz oporišča Futenma na Okinavi. Foto: EPA
Protesti domčinov pred ameriškim vojaškim oporiščem
domačini so nezadovoljni zaradi prisotnosti tako velikega števila ameriških vojakov na otoku Okinava. Foto: EPA

Prvi dogovor o preselitvi oporišča Futenma, kjer so nastanjeni ameriški marinci, so sklenili že leta 1996, potem ko so leto dni pred tem trije ameriški vojaki posilili neko deklico in so domačini protestirali. Protesti proti navzočnosti ameriških vojakov so izbruhnili tudi lani, ko je ameriški vojaški helikopter trčil v poslopje univerze, pri tem pa na srečo ni bil nihče ranjen.

ZDA premeščajo enote
Dogovor o selitvi iz oporišča Futenma bo omogočil tudi končni dogovor o premeščanju ameriških enot znotraj Japonske, ki je del ameriškega načrta o ukinjanju oporišč po svetu in oblikovanju prilagodljivejše vojske. Z dogovorom naj bi se oblikovale tudi tesnejše vezi med ameriško in japonsko vojsko.

Sprejet japonski predlog
Podsekretar na ameriškem obrambnem ministrstvu Richard Lawless, ki je po sklenitvi dogovora podaljšal obisk na Japonskem, je dejal, da so ZDA sprejele japonski predlog o premestitvi oporišča Futenma.

Japonska je najprej predlagala, da se letališče oporišča priključi ameriškemu oporišču Camp Schwab, ki je prav tako na Okinavi, nato pa so prejšnji teden podali kompromisni predlog o izgradnji oporišča, ki bi se raztezalo od Camp Schwaba do nasipov na morju.

Okinavo so po vojni zasedle ZDA in kasneje na otoku zgradile večino ameriških vojaških oporišč na Japonskem, ki skupaj predstavljajo največje ameriško logistično oporišče v zahodnem delu Tihega oceana.

Domačini proti oporišču
Tamkajšnje prebivalstvo je močno nasprotovalo oporišču, kjer prebiva skoraj polovica od 50.000 ameriških vojakov na Japonskem, in se je dolgo časa zavzemalo za njegovo zaprtje, saj naj bi bilo zaradi prisotnosti vojakov več kriminala, nesreč, hrupa in škode v okolju.