Foto: EPA
Foto: EPA

Država se poleg tega spopada z eno najnižjih stopenj rodnosti na svetu, po drugi strani pa je njeno prebivalstvo najstarejše med vsemi državami glede na to, kolikšen delež ljudi v državi je star najmanj 65 let. Na Japonskem je ta delež 29,1-odstotni, v Italiji 24,5-odstotni in na Finskem 23,6-odstotni; ti dve državi se po tem dejavniku uvrščata na drugo oziroma tretje mesto.

Napovedi za Japonsko niso nič kaj obetavne, prav nasprotno, saj naj bi do leta 2040 v državi živelo že 34,8 odstotka ljudi, ki bodo stari najmanj 65 let.

Po drugi strani starejši Japonci dolgo ostajajo aktivni, saj ima Japonska enega najvišjih deležev zaposlenih starostnikov. Med delovno silo je namreč kar 13 odstotkov takšnih ljudi, ki so že praznovali 65. rojstni dan, piše BBC. Kljub temu to le malo blaži vse višje stroške, ki jih mora Tokio namenjati za socialno varnost prebivalcev, kar je pripeljalo do rekordno visokega proračuna, ki ga je parlament sprejel za prihodnje leto.

Foto: EPA
Foto: EPA

Lani se je rodilo manj kot 800.000 otrok

Vsi ukrepi in spodbude, da bi se japonski pari odločili za družino ali več otrok, le redko padejo na plodna tla, saj so mladi ljudje zaskrbljeni zaradi vse višjih življenjskih stroškov in dolgih delovnikov v službah. V državi se je tako lani rodilo manj kot 800.000 otrok, kar je najmanj od začetka štetja v 19. stoletju. Za primerjavo, v 70. letih 20. stoletja se je v enem letu rodilo več kot dva milijona otrok. Na to težavo je opozoril tudi premier Fumio Kišida, ki je januarja dejal, da država zaradi tako nizke stopnje rodnosti kmalu ne bo mogla več delovati kot skupnost.

A oblasti kljub vsem opozorilom še vedno niso naklonjene rešitvi, da bi v državo sprejeli migrantske delavce iz drugih držav.

Z nizko stopnjo rodnosti imata težave Kitajska, kjer je število prebivalstva lani prvič po letu 1961 padlo, in Južna Koreja, ki ima najnižjo stopnjo rodnosti na svetu.