Pogled na pristanišče St. John'sa z ene od glavnih mestnih ulic. Foto: MMC RTV SLO/Kaja Sajovic
Pogled na pristanišče St. John'sa z ene od glavnih mestnih ulic. Foto: MMC RTV SLO/Kaja Sajovic
Ameriške oblasti so sicer ladjo po nevihti v novofundlandskih vodah našle, a se jim ni dalo več ukvarjati z njo in so jo pustile. Foto: MMC RTV SLO/Kaja Sajovic

Leta 1976 v Kraljevici zgrajeno MV Lyubov Orlovo (takrat še Lyubovy Orlova) so njeni zadnji lastniki po škandalu, ko zaradi velikih dolgov niso več plačevali posadke, zapustili v kanadskem pristanišču St. John's, kjer si je nabrala na tisoče dolarjev dolga zaradi neporavnanih pristaniških pristojbin. Ruski lastniki so ogrodje za slabe pol milijona evrov prodale ameriški družbi z odpadnim železjem, a se jim je ladja v hudi nevihti odtrgala in izgubila, potem ko so se ameriške oblasti odločile, da se jim z njo ne da ukvarjati in reševati.
Iz družbe Transport Canada so takrat sporočili, da so zadovoljni, da je Lyubov Orlova zdaj v mednarodnih vodah in tako "ne ogroža več kanadskih pomorskih naftnih vrtin, njihovega osebja ali morskega okolja".
Strokovnjaki so takrat opozarjali, da mora biti ladja, polna podgan, ki jedo ena drugo, da preživijo, še vedno nekje na morju, ker se niso sprožile vse opozorilne naprave na rešilnih čolnih. Dva signala so zaznali 12. in 23. marca lani, domnevno od rešilnih čolnov, ki so padli v vodo, iz česar so razbrali, da je ladja preplula dve tretjini poti čez Atlantik v smeri vzhoda.
Lovci na razbitine oprezni
Teden dni pozneje so na radarju ob škotski obali zaznali neznani objekt približno prave velikosti, a reševalna letala najdbe niso nikdar potrdile.
"Pluje naokoli tam nekje. Na krovu je prav gotovo še vedno več sto podgan, ki se žrejo med sabo. Če pridem na krov, bom moral vse poškropiti s strupom," je za The Sun povedal belgijski lovec na razbitine Pim de Rhoodes.
Poveljnik irske obalne straže Chris Reynolds je potrdil, da je velika verjetnost, da ladja predstavlja grožnjo: "V zadnjih mesecih smo imeli ogromne nevihte, a je treba kar precej, da se potopi tako velika ladja. Moramo biti pozorni."
Zaskrbljen je direktor irske pomorske agencije, ki je za Independent jasno povedal: "Nočemo, da bi podgane s tujih ladij stopile na irska tla."
Bolj se ob novici zabavajo spletni komentatorji. "Da je težko potopiti tako veliko ladjo? Ah, nikdar ni italijanskega kapitana križark, ko ga potrebuješ," se je zabaval eden. "Ladja, polna kanibalskih podgan? Mar nimate vi tam doli že kraljeve družine?" je bil komentar nekega Američana, v pogovor pod člankom v Independentu pa so se vključili tudi Novofundlandci, ki so se čutili napadene, ali pa so Britancem sporočali, naj ladjo kar obdržijo, ko jo najdejo.
"Draga Velika Britanija, sprejmi to opravičilo zaradi zabitosti novofundlandskih oblasti, ki so vam vrgle v naročje našo ladjo. Je pa treba povedati, da je bila Nova Fundlandija do leta 1949 britanska kolonija, tako da je večina podgan tako ali tako prišla z vaše smeri, kako lepo, da se lahko zdaj vrnejo v domovino."
Ladje duhov
Lyubov Orlova, poimenovana po ruski filmski zvezdnici iz 30. in 40. let, tehta 1.565 ton in je bila sprva križarka za ekstremnejše odprave, saj je bila zgrajena tako, da je bila odporna proti udarcem z ledom. Njeni najpogostejši destinaciji sta bili Antarktika in Arktika. Leta 1999 so jo prenovili, nato pa jo je najela družba Marine Expeditions za križarjenja do Antarktike. Leta 2002 so jo še koreniteje obnovili in jo dali v najem družbi Quark Expeditions za za odprave do obeh skrajnih koncev zemeljske oble.
Leta 2006 je nasedla na antarktskem Deception Islandu, zato jo je moral španski ledolomilec odvleči do Ognjene zemlje. Zaradi dolgov, ki so znašali pol milijona dolarjev, so leta 2010 ladjo v St. John'su zasegli. Dolg si je Lyubov Orlova nakopala pri čarterski družbi Cruise North Expeditions zaradi odpovedanega križarjenja, poleg tega pa 51 članov posadke že pet mesecev ni dobilo plače.
Termin "ladja duhov" sicer dejansko obstaja in označuje ladje brez (žive) posadke na krovu. Ladje duhov sploh niso tako redka stvar - samo v zadnjih 15 letih so jih opazili najmanj sedem, nazadnje leta 2012, ko je ob aljaško obalo zaneslo japonsko ribiško ladjo, izgubljeno v uničujočem cunamiju leto dni pred tem. Ameriška obalna straža je ladjo razstrelila.