Virus nove prašičje gripe na Kitajskem G4 je že prenosljiv z živali na ljudi. Foto: AP
Virus nove prašičje gripe na Kitajskem G4 je že prenosljiv z živali na ljudi. Foto: AP

Virus G4, kot so poimenovali virus prašičje gripe (v celoti G4 EA H1N1), je že prenosljiv z živali na ljudi. Po odvzemu krvi zaposlenih v prašičji industriji je z virusom okužen več kot eden na deset zaposlenih, okužbi pa je izpostavljenih 4,4 odstotka prebivalcev.

Čeprav pojav nove gripe za zdaj še ni skrb vzbujajoč, pa ima vse kazalnike, da bi bil lahko hitro prenosljiv na človeka, so v ameriški znanstveni reviji PNAS zapisali raziskovalci s kitajskih univerz in Kitajskega centra za nadzor in preprečitev bolezni, poroča Guardian. To pomeni, da bi bila lahko pred vrati nova pandemija.

Omejitev širitve virusa

Na prvi stopnji bodo širjenje virusa pri prašičih poskusili omejiti in nadzirati zaposlene v prašičji industriji, saj ni znano, kakšna stopnja imunosti proti virusu je že razvita pri ljudeh.

Sorodna novica Kitajska vojska odobrila cepivo proti koronavirusu za svoje pripadnike

Prašičja gripa (A/H1N1pdm09), ki je leta 2009 izbruhnila v Mehiki, je bila sicer manj smrtonosna od predvidenega, predvsem zato, ker so imeli starejši razvito delno imunost proti virusu, ki je leto dni prej prej krožil v pojavu podobne gripe, opozarja BBC. Cepivo za prašičjo gripo je sicer že na trgu, cepljenje pa je obvezno vsako leto.

Novi virus prašičje gripe G4, ki so ga za zdaj potrdili na Kitajskem, je zelo podoben tistemu iz leta 2009. Če se bo pokazala potreba, bodo obstoječe cepivo nadgradili.

Dihurji s podobnimi simptomi kot ljudje

Raziskovalci so med letoma 2011 in 2018 odvzeli okoli 30.000 brisov prašičem v klavnicah v desetih pokrajinah na Kitajskem kot tudi na veterinarskih postajah, s čimer so izolirali 197 virusov gripe. Večina je bila novih in prevladujočih med prašiči od leta 2016.

Omenjene viruse so znanstveniki v laboratorijih uporabljali tudi na testih na živalih, med drugim tudi na dihurjih, ki jih pogosto uporabljajo v tovrstnih raziskavah, saj razvijejo podobne simptome kot ljudje. Izkazalo se je, da je virus G4 visoko nalezljiv, da se lahko razmnožuje v človeških celicah in da so dihurji razvili simptome veliko hitreje kot pri okužbi z drugimi virusi. Preiskave so prav tako pokazale, da imunost proti sezonski gripi ni zagotovilo za zaščito pred G4.