Arhivski posnetek letala letalske družbe China Eastern. Foto: AP
Arhivski posnetek letala letalske družbe China Eastern. Foto: AP

"Potrjeno je, da je letalo strmoglavilo," so sporočili iz letalske družbe China Eastern, ki je potrdila smrtne žrtve, ne pa tudi podrobnejših podatkov. "Družba izraža globoko sožalje za potnike in člane posadke, ki so umrli v nesreči letala," so sporočili v izjavi.

Še predtem se je odzval tudi kitajski predsednik Ši Džinping, ki je dejal, da je pretresen, in odredil preiskavo vzroka nesreče. Po poročanju AFP-ja je za Kitajsko precej nenavadno, da se je državno vodstvo odzvalo tako hitro.

Sprva so kitajski mediji poročali o 133 ljudeh na krovu, od tega devet članov posadke, nato so število popravili za enega človeka več.

Nenavadno hiter padec

Kot je znano, je bil polet MU5735 na poti iz Kunminga v Gvangdžov, letalo pa je zelo hitro izgubilo višino. Vzrok nesreče še ni znan, kitajski letalski strokovnjak pa je za tamkajšnje medije dejal, da bi letalo, četudi bi mu odpovedala oba motorja, še nekaj časa jadralo in ne bi tako hitro padlo.

Letalo boeing 737-800NG, ki naj bi bilo staro le sedem let, strmoglavilo pa je na podeželskem območju blizu mesta Vudžov v regiji Gvangši. Po navedbah prič, ki jih navajajo kitajski lokalni mediji, je letalo ob strmoglavljenju popolnoma razpadlo, slišati je bilo eksplozijo.

Letalo je bilo iz Kunminga, kjer je vzletelo nekaj pred 13. uro po krajevnem času, to je ob šestih zjutraj po srednjeevropskem, namenjeno v 1300 kilometrov oddaljeni Gvangdžov. Glede na podatke spletnih strani za sledenje poletom je bilo v zraku nekaj več kot uro.

Nato se je v le treh minutah z višine približno 8800 metrov spustilo na višino manj kot tisoč metrov in izginilo z radarja.

Družba China Eastern Airlines se je zavila v molk

Družba China Eastern Airlines nesreče še ni komentirala, je pa spremenila spletno stran v črno-belo in odprla telefonsko številko za nujno pomoč. Poleg tega so odredili začasno prizemljitev vseh letal tega tipa v svoji floti.

Zadnja večja nesreča komercialnega letala na Kitajskem se je zgodila leta 2010, v njej je umrlo 42 ljudi. Najhujša nesreča kitajskega letala pa je bilo strmoglavljenje letala družbe China Northwest Airlines leta 1994, ko je umrlo 160 ljudi.

Huda letalska nesreča na Kitajskem, umrlo 132 ljudi na krovu