Tse je bil aretiran na amsterdamskem letališču. Foto: Reuters
Tse je bil aretiran na amsterdamskem letališču. Foto: Reuters

Tse Či Lop naj bi bil vodja Združbe (The Company), razvejane organizacije zločincev, ki naj bi vodila in nadzorovala 70 milijard ameriških dolarjev vreden trg s prekupčevanjem mamil v Aziji. Njegovo vlogo in vpliv mediji primerjajo z znamenitim mehiškim mamilarskim kraljem Joaquinom "El Chapom" Guzmanom.

Tseja so aretirali v petek na amsterdamskem letališču Schiphol na zahtevo avstralske policije, ki je vodila preiskavo, s katero so ugotovili obsežne nečedne posle organizacije. Po zaslišanju pred sodnikom naj bi ga zato izročili Avstraliji. "Tse je bil že dolgo na vrhu seznama najbolj iskanih ubežnikov na svetu. Prijeli smo ga na podlagi obveščevalnih podatkov, ob aretaciji pa se ni upiral," je dejal predstavnik nizozemske policije Thomas Aling.

57-letni Tse je v 90. letih prejšnjega stoletja zaradi prekupčevanja z mamili devet let že bil zaprt v ZDA. Ob prihodu iz zapora je živel v Torontu, nato pa se je začel skrivati po vsem svetu. V zadnjih letih so ga opazili v Macau, Hongkongu in Tajvanu.

V Avstraliji se bo moral braniti obtožb o nezakonitem prekupčevanju z mamili in pranjem denarja v davčnih oazah. Ta nezakonita dejanja so mu omogočila nadvse razkošno življenje.