Protestniki so na Pellovem pogrebu opozarjali na žrtve spolnih zlorab. Foto: Reuters
Protestniki so na Pellovem pogrebu opozarjali na žrtve spolnih zlorab. Foto: Reuters

Pell je v 82. letu starosti umrl sredi januarja, v katedrali sv. Marije v Sydneyju pa so ga v četrtek pokopali. Pogrebne slovesnosti se je udeležilo več tisoč ljudi, med njimi tudi nekdanja avstralska premierja Tony Abbott in John Howard ter opozicijski voditelj Peter Dutton. Veliko ljudi je slovesnost opazovalo tudi na velikih zaslonih, ki so jih postavili pred katedralo. "Pell je bil največji katoličan, kar jih je Avstralija imela, in eden najpomembnejših sinov naše države. George Pell je eden najboljših ljudi, kar sem jih poznal," je dejal Abbott.

V parku nasproti katedrale pa se je zbrala skupina protestnikov, zagovornikov človekovih pravic in pripadnikov skupnosti LGBT, ki so kričali: "Pell, scvri se v peklu!" "Prišli smo, da izrazimo solidarnost z žrtvami vsega, kar se je dogajalo v Rimskokatoliški cerkvi, še posebej v povezavi z Georgeem Pellom," je dejal neki protestnik. Nekateri so na ograjo zavezali tudi pentlje, ki so v Avstraliji znak solidarnosti z žrtvami spolnih zlorab.

Mašo je daroval sydneyjski nadškof Anthony Fisher. Foto: Reuters
Mašo je daroval sydneyjski nadškof Anthony Fisher. Foto: Reuters

Eno leto preživel v zaporu, nato so ga izpustili

Pell je bil nadškof v Melbournu in Sydneyju, nato pa se je preselil v Rim. Med letoma 2014 in 2017 je vodil sekretariat za gospodarske zadeve v Vatikanu. Leta 2017 sta ga dva moška obtožila posilstva in spolne zlorabe, ki naj bi ju kardinal zoper njiju zagrešil v 90. letih prejšnjega stoletja. 12-članska porota je decembra 2018 v Avstraliji odločila, da je Pell kriv spolne zlorabe dveh 13-letnih dečkov, članov prestižnega kolidža sv. Kevina in cerkvenega zbora v katedrali sv. Patrika v Melbournu. Papež Frančišek ga je zaradi obtožb poslal na dolgotrajni dopust in omejil njegove pristojnosti.

Leta 2019 je bil obsojen na šest let zapora in registriran kot spolni prestopnik. V zaporu Barwon blizu Melbourna v Avstraliji je preživel 12 mesecev, preden je avstralsko višje sodišče po pritožbi razveljavilo obsodbo, kar mu je omogočilo vrnitev v Vatikan. Tam je deloval vse do smrti, veljal je celo za enega najtesnejših svetovalcev papeža Frančiška.