Pell je bil najprej obsojen, nato pa zaradi pomanjkanja dokazov izpuščen. Foto: Reuters
Pell je bil najprej obsojen, nato pa zaradi pomanjkanja dokazov izpuščen. Foto: Reuters

Pell se je nedavno vrnil v Vatikan, potem ko so ga aprila zaradi pomanjkanja dokazov oprostili očitkov o spolnih zlorabah otrok v Avstraliji. Njegova vrnitev je sovpadala z nepričakovanim odstopom kardinala kurije Angela Becciuja, ki mu očitajo tudi pranje denarja. Odnosi med kardinaloma so že dalj časa zaostreni.

V pogovoru z italijanskimi mediji je Robert Pichter, Pellov odvetnik, pozval pravosodne organe v Avstraliji in tujini, naj preučijo očitke o vplivanju na sojenje. Glede na poročanje medijev je iz vatikanskih računov v Avstralijo v zadnjih letih steklo okoli 700.000 evrov. Dokazila o nakazilih naj bi zbrali vatikanski preiskovalci in tožilci, ki preiskujejo Becciuja.

Becciu naj bi bil vpleten v pranje denarja

Papež Frančišek je konec septembra pozval Becciuja, naj odstopi s položaja vodje kongregacije za zadeve svetnikov ter se odreče pravicam in privilegijem kardinala. Papež je odločitev sprejel zaradi očitkov, da je Becciu vpleten v pranje denarja. Ta sicer vztraja, da je nedolžen.

Odvetnica enega od članov pevskega zbora, ki je Pella obtoževal spolnih zlorab, je zavrnila očitke, da je njena stranka prejela denar iz Vatikana.

Pell po 13 mesecih na prostosti

Pell, nekdanji nadškof avstralskega mesta Melbourne, je bil na začetku lanskega leta zaradi zlorabe dveh dečkov cerkvenega zbora v 90. letih preteklega stoletja obsojen na šest let zapora. Vrhovno avstralsko sodišče ga je 7. aprila letos v pritožbenem postopku obrambe oprostilo zaradi pomanjkanja dokazov. Pella so po oprostilni sodbi po 13 mesecih zapora izpustili na prostost.

Pell je bil najvišji dostojanstvenik v zgodovine Katoliške cerkve, ki je bil obsojen zaradi zlorabe otrok.