Španski kralj Filip VI. je položil cvetje na spominski slovesnosti za vse umrle za covidom-19. Foto: Reuters
Španski kralj Filip VI. je položil cvetje na spominski slovesnosti za vse umrle za covidom-19. Foto: Reuters

Na trgu Armeria pred kraljevo palačo v Madridu se je zbralo okoli 400 ljudi, ki so na primerno oddaljenih stolih sedeli okoli ognja. Udeleženci slovesnosti so nosili črne zaščitne maske, okoli ognja pa so, številni s solzami v očeh, polagali bele vrtnice. Žalna slovesnost se je končala po 40 minutah z minuto molka.

Poleg članov španske kraljeve družine so se žalne slovesnosti udeležili tudi predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen, predsednik Evropskega parlamenta David Sassoli, predsednik Evropskega sveta Charles Michel in španski premier Pedro Sanchez. Med udeleženci sta bila tudi generalni sekretar zveze Nato Jens Stoltenberg in generalni direktor Svetovne zdravstvene organizacije Tedros Adhanom Ghebreyesus.

Na žalni slovesnosti na trgu Armeria v Madridu je bilo okoli 400 udeležencev. Foto: Reuters
Na žalni slovesnosti na trgu Armeria v Madridu je bilo okoli 400 udeležencev. Foto: Reuters

Virus se je najbolj širil med starejšimi
Ob začetku epidemije v Evropi februarja letos je bila poleg Italije Španija država, ki jo je novi koronavirus najhuje prizadel. Trenutno je na sedmem mestu po številu smrtnih žrtev (28.413) in deveta po številu okuženih s skoraj 305.000 potrjenimi okužbami od začetka epidemije, kažejo podatki spletne strani Worldometers. Virus se je v Španiji sprva širil predvsem med starejšimi, na kar je spomnil tudi španski kralj Filip VI. Nedavni dogodki so po njegovih besedah spremenili potek zgodovine in postavili temelje demokratične družbe.

Španske oblasti se želijo z današnjo žalno slovesnostjo zahvaliti tudi vsem zdravstvenim delavcem in poudariti prispevek vseh Špancev med epidemijo, med katero so bili dolgo v strogi karanteni.

EU s seznama varnih držav odstranil Srbijo in Črno goro

Evropska unija je tudi uradno potrdila, kar so posamezni uradniki sporočali že dva dni – da so s seznama epidemiološko varnih držav umaknili Srbijo in Črno goro.

Gre za prvo posodobitev seznama, na katerem ostaja 13 t. i. varnih držav: Alžirija, Avstralija, Kanada, Gruzija, Japonska, Maroko, Nova Zelandija, Ruanda, Južna Koreja, Tajska, Tunizija, Urugvaj in pod pogojem vzajemnosti tudi Kitajska.

Seznam za članice Unije sicer ni pravno zavezujoč. Gre za priporočilo, ki naj bi zagotovilo usklajeno ukrepanje, nujno za preprečitev ponovnega uvajanja nadzora znotraj schengena. Končna odločitev o nadzoru na zunanjih mejah pa je v rokah posamezne države.

Omejitev potovanj v EU izvajajo vse članice razen Irske ter schengenske države Islandija, Lihtenštajn, Norveška in Švica. Prav tako ga ne izvaja Združeno kraljestvo, so pa Britanci kljub brexitu v prehodnem obdobju še vedno obravnavani kot državljani EU-ja, zato omejitve zanje ne veljajo. Foto: EPA
Omejitev potovanj v EU izvajajo vse članice razen Irske ter schengenske države Islandija, Lihtenštajn, Norveška in Švica. Prav tako ga ne izvaja Združeno kraljestvo, so pa Britanci kljub brexitu v prehodnem obdobju še vedno obravnavani kot državljani EU-ja, zato omejitve zanje ne veljajo. Foto: EPA

Italija prepovedala še potovanja iz Srbije, Črne gore in Kosova

Italija je razširila seznam držav, za katere je zaprla svoje meje. Med 16 državami so zdaj še Srbija, Črna gora in Kosovo.

Italija je že pred enim tednom zaprla meje za 13 držav, med drugim za BiH, Severno Makedonijo, Bangladeš, Brazilijo, Čile, Moldavijo in Peru. Na meji ustavljajo ljudi, ki so bili v zadnjih dveh tednih v teh državah ali pa so jih prečkali, navaja italijansko ministrstvo za zdravje. Ukinili so tudi neposredne in posredne letalske povezave s temi državami.

"Epidemija v svetu je v najhujši fazi," je na Twitterju zapisal italijanski minister za zdravje Roberto Speranza. Razmere glede epidemije covida-19 so se v zadnjem času v Italiji umirile, se je pa stanje močno poslabšalo v državah zahodnega Balkana.

Zaradi okužb v klavnici Tönnies so v Nemčiji karanteno uvedli za okrožji Gütersloh in Warendorf. Foto: EPA
Zaradi okužb v klavnici Tönnies so v Nemčiji karanteno uvedli za okrožji Gütersloh in Warendorf. Foto: EPA

Nemčija bo drugi val preprečevala z lokalnimi karantenami

Nemška vlada načrtuje strogo karanteno za območja, kjer se bodo pojavila žarišča novega koronavirusa. Z vladnim načrtom so se danes strinjali tudi ministri za zdravje zveznih držav, potem ko je Nemčija danes presegla mejo 200.000 okužb od prvega pojava konec januarja.

Zdravstveni ministri so pozvali svoje ministrske predsednike, naj strogo omejijo gibanje na območjih, ki so postala žarišča izbruha. Obenem se zavedajo, da je nemogoče popolnoma zapreti celotne četrti v velemestih, kot sta Berlin ali Hamburg.

V Nemčiji imajo zvezne države visoko stopnjo avtonomije in se lahko odločajo o tem, kako bodo ukrepale v boju proti novemu koronavirusu, vseeno pa so skušali zasledovati enotno pot skupaj z zvezno vlado.

So pa ravno danes obnovili proizvodnjo v eni od klavnic, ki se je izkazala za žarišče. Zaradi okoli 1400 potrjenih okužb pri zaposlenih so namreč uvedli omejitve za več tisoč ljudi v krajih Gütersloh in Warendorf v Severnem Porenju - Vestfaliji.

V Nemčiji so danes presegli tudi 200.000 okužb. V zadnjem dnevu so namreč potrdili 534 novih okužb, skupno pa 200.260. V zadnjem dnevu je umrlo še sedem ljudi, skupaj 9078.

Foto: EPA
Foto: EPA

Šolarji na Švedskem enako okuženi kot na Finskem

Stopnja okuženosti z novim koronavirusom med učenci na Švedskem, kjer so šole med pandemijo covida-19 ostale odprte, ni bila nič višja kot na sosednjem Finskem, kjer so šole začasno zaprli, sta v skupnem poročilu zapisali agenciji za javno zdravje obeh držav.

Na Švedskem so med 24. februarjem in 14. junijem pri otrocih, starih od enega leta do 19 let, potrdili 1124 okužb z novim koronavirusom. To pomeni, da se je okužilo okoli 0,05 odstotka otrok v tej starostni skupini. Na Finskem so v tem obdobju potrdili 584 okužb pri otrocih v tej starostni skupini, kar je prav tako okoli 0,05 odstotka vseh finskih otrok.

Švedska, ki je uvedla blažje ukrepe v boju proti novemu koronavirusu od drugih držav in pri tem računala na odgovornost državljanov pri spoštovanju medsebojne razdalje in higienskih ukrepov, se spoprijema s kritikami, da se igra z življenji svojih državljanov.

Kljub kritikam švedska agencija za javno zdravje vztraja, da je njen pristop vzdržen na dolgi rok, drastične kratkoročne ukrepe pa je zavrnila kot preveč neučinkovite, da bi upravičila njihov vpliv na družbo.

Madžarska odpovedala proslave

Madžarska je zaradi pandemije covida-19 odpovedala vse proslave in prireditve ob prihajajočem avgustovskem državnem prazniku, so sporočili iz kabineta premierja Viktorja Orbana. V Budimpešti namreč ne želijo ogrožati uspehov dozdajšnjih ukrepov.

Na Madžarskem so v zadnjem dnevu potrdili 16 okužb, aktivno okuženih pa je 528 ljudi.