V tretji fazi testiranja bo sodelovalo 30.000 prostovoljcev. Foto: Reuters
V tretji fazi testiranja bo sodelovalo 30.000 prostovoljcev. Foto: Reuters

Cepivo, ki ga Moderna razvija v sodelovanju z ameriškim nacionalnim inštitutom za zdravje, je bilo v prvi fazi marca preizkušeno na 45 mladih in zdravih prostovoljcih, izsledki pa so bili objavljeni v torek v reviji New England Journal of Medicine.

Pri vseh je cepivo spodbudilo imunske reakcije oziroma tvorbo protiteles, podobno kot pri tistih, ki so preboleli covid-19. Kot navaja Reuters, so pri prostovoljcih, ki so dobili dva odmerka, odkrili veliko protiteles, v povprečju so presegli število v primerjavi s tistimi, ki so zboleli.

Pri tem je približno polovica prostovoljcev imela blage stranske učinke, kot so glavobol, slabost, povišana telesna temperatura, bolečine v mišicah in na mestu cepljenja. Hudih stranskih učinkov ni imel nihče.

"Kakor koli obrnemo, to je izjemno dobra novica," je o cepivu, ki zahteva dva odmerka v mesecu dni, dejal direktor Nacionalnega inštituta za zdravje Anthony Fauci. "Če lahko cepivo izzove odziv, ki je primerljiv z naravno okužbo, potem je to zmagovalna kombinacija. Zato smo zelo zadovoljni z izidi."

27. julija se bo začela zadnja faza testiranja

Ameriško podjetje je prvo na svetu začelo testirati cepivo pri ljudeh, in sicer 16. marca. V prvi fazi kliničnih testiranj se preverja, ali je cepivo varno in kakšni so učinkoviti odmerki. V drugi fazi, ki se je ravnokar končala, so testirali več prostovoljcev, med katerimi so bili tudi starejši, vendar rezultate še obdelujejo. Izidi, objavljeni v četrtek, vključujejo posledice, ki so jih testirali pri 15 prostovoljcih, starih med 18 in 55 let. Ti so dobili dva odmerka z vmesnim 28-dnevnim odmorom. 27. julija se bo začela tretja in zadnja faza s 30.000 prostovoljci, med katerimi bodo tudi kronični bolniki, v njej pa bodo potrjevali učinkovitost zdravila in iskali redke stranske učinke.

Dokončni izidi naj bi bili znani do konca leta, potem bo sledil postopek potrditve in množične proizvodnje cepiva. Ameriška vlada je podprla podjetje s skoraj pol milijarde dolarjev finančne spodbude.

V ZDA in po svetu poteka še več kot 20 podobnih raziskav drugih podjetij, ustanov in držav. V ZDA imata svoji študiji podjetji Johnson&Johnson ter Pfizer, študije potekajo med drugim v Veliki Britaniji in na Kitajskem.

Dojenček je pri treh mesecih zdrav. Foto: Pixabay
Dojenček je pri treh mesecih zdrav. Foto: Pixabay

Francoski zdravniki: Odkrili smo prvi primer okužbe v maternici

Francoski raziskovalci so v torek sporočili, da imajo močne dokaze, da se lahko virus prenaša z nosečnice na plod. Otrok, rojen v pariški bolnišnici okuženi mami, je bil na testiranju pozitiven in je razvil simptome vnetja možganov, je po poročanju New York Timesa dejal Daniele De Luca, vodja pediatrije in prenatalnega oddelka v univerzitetni bolnišnici Paris-Saclay, ki je vodil raziskovalno ekipo. Otrok, ki je zdaj star tri mesece, je okreval brez zdravljenja in je "močno napredoval, skoraj je klinično brez težav." Tudi 23-letna mama, ki je med porodom potrebovala kisik, je zdrava. Kot je dejal De Luca, se zdi, da je virus skozi posteljico prešel na plod.

Od izbruha pandemije je bilo več primerov okužbe pri novorojenčkih, a pri njih ni bilo mogoče izločiti možnosti, da so se okužili po porodu. Nedavno so poročali o primeru okuženega novorojenčka v Teksasu, ki je ponudil več dokazov, da je mogoč prenos okužbe že med nosečnostjo. V pariškem primeru so raziskovalci testirali posteljico, amniotsko tekočino ter kri mame in otroka. Testiranje je pokazalo, da virus doseže posteljico in se tam pomnoži, je dejal De Luca, potem pa je lahko prenesen na plod, ki "se okuži in ima simptome, podobne odraslim bolnikom s covidom-19." Izsledke študije so v torek predstavili v dnevniku Nature Communications.

EU za pospešitev razvoja zdravil in cepiva

Evropska unija je v torek sprejela ukrep, ki bo pospešil razvoj zdravil in cepiva proti koronavirusu. Po novem bodo lahko pri razvoju uporabljali tudi gensko spremenjene organizme. Evropski svet je sporočil, da v okviru ukrepa pri laboratorijskih testiranjih cepiva ne bo več treba izvesti ocene vpliva na okolje, države članice pa lahko dovolijo uporabo medicinskih izdelkov, ki vsebujejo gensko spremenjene organizme. Odločitev bo začela veljati v soboto.