Letošnje poletje je na Hrvaškem zelo drugačno v primerjavi s preteklimi. Foto: MMC RTV SLO/Tanja Mojzer
Letošnje poletje je na Hrvaškem zelo drugačno v primerjavi s preteklimi. Foto: MMC RTV SLO/Tanja Mojzer

V Zagrebu je potrjenih 18 novih primerov, 12 novih primerov so odkrili v karlovški županiji, sledijo vukovarsko-sremska županija z 10 novimi primeri, v splitsko-dalmatinski županiji so potrdili devet okužb, v požeško-slavonski županiji osem, v osiješko-baranjski šest, v dubrovniško-neretvanski pa pet. Po štiri nove okužene imajo tudi v virovitiško-podravski županiji in brodsko-posavski, v zagrebški imajo tri, po dva imajo pa v šibensko-kninski in istrski. Po eno so odkrili v krapinsko-zagorski in zadrski županiji.

Vsi novi primeri so povezani z že znanimi okužbami.

Doslej so na Hrvaškem odkrili 3953 okuženih, umrlo je 120 ljudi. 132 obolelih je na zdravljenju, pet med njimi je na medicinskem ventilatorju. Skupno je bilo testiranih 97.724 oseb, v zadnjih 24 urah 1804.

Na vprašanje, ali je res, da so se na Hrvaškem okužili tudi češki turisti, je prvi mož hrvaškega zavoda za javno zdravja Krunoslav Capak na novinarski konferenci dejal, da so glede tega prek Svetovne zdravstvene organizacije naslovili vprašanje na češke oblasti, toda do začetka konference odgovora še niso dobili, poroča hrt.hr.

Poostrili bodo nadzor

Notranji minister Davor Božinović je v torek napovedal, da bodo okrepili epidemiološki inšpekcijski nadzor na avtobusnih postajah in v pristaniščih, glede na to, da so prejeli poročila o nespoštovanju ukrepov za zajezitev širjenja okužb. Prevozniki naj bi zanemarjali ukrepe o medsebojni razdalji potnikov, da bi jih lahko čim več prepeljali in tako več zaslužili.

Medtem je bil test premierja Plenkovića na novi koronavirus znova negativen, je sporočila vlada v torek zvečer. Plenković se je znova testiral, potem ko je v ponedeljek vodil srečanje na vladi, ki se ga je udeležila tudi ministrica za znanost in izobraževanje Blaženka Divjak. Ministrica in večina njenih sodelavcev z ministrstva so v samoosamitvi, potem ko je bila potrjena okužba pri državni sekretarki na tem ministrstvu. Prvo testiranje Divjakove je prav tako potrdilo, da ni okužena.

Nakup zaščitnih mask udarec za družinski proračun

Povprečna štiričlanska družina na Hrvaškem za spoštovanje epidemioloških ukrepov potrebuje najmanj 212 obraznih mask mesečno, za kar bo morala odšteti 848 kun (114 evrov), so izračunali hrvaški mediji. Izračun temelji na potrebi po najmanj osmih maskah dnevno ter povprečni ceni posamezne maske, ki znaša štiri kune (54 centov).

Na Hrvaškem je sicer od ponedeljka obvezna uporaba mask v zaprtih javnih prostorih, torej tudi v trgovinah. Z maskami morajo delati tudi vsi zaposleni v gostinstvu, prav tako so obvezne za obiskovalce v zdravstvenih ustanovah. Že prej je bila maska obvezna v vozilih javnega prometa.

V Srbiji bodo od petka znova obvezne maske. Foto: Reuters
V Srbiji bodo od petka znova obvezne maske. Foto: Reuters

V Srbiji znova obvezne maske, omejitev zbiranja na največ 10 ljudi

V Srbiji bodo zaradi skrb vzbujajočega širjenja novega koronovirusa v petek znova uvedli obvezno nošenje zaščitnih mask v zaprtih prostorih, pa tudi na prostem, kjer ni mogoče ohranjati razdalje metra in pol. Zaščitne maske sicer priporočajo na vseh javnih krajih na prostem. Od petka bo tudi prepovedano zbiranje več kot deset ljudi na javnih krajih, tako zaprtih kot odprtih. Ob tem so državljane znova pozvali k spoštovanju vseh ukrepov.

Podatki zadnjih 24 ur kažejo, da je v Srbiji zaradi covida-19 umrlo še enajst bolnikov, novih okužb so potrdili 351. Na respiratorjih je 169 bolnikov. V zadnjih 24 urah so hospitalizirali še 234 bolnikov, tako da jih je v bolnišnicah skupno 4667. Doslej so v državi potrdili 19.334 okužb, 429 bolnikov je umrlo, poroča Tanjug.

EU bo financiral zdravstvene delavce v Srbiji

V okviru okrepljenih prizadevanj za zajezitev virusa je pristojno srbsko ministrstvo danes v Beogradu podpisalo dogovor z EU-jem in uradom ZN-a, v skladu s katerim bo Evropska unija financirala plače dodatnim 200 zdravstvenim delavcem, med katerimi bodo tudi zdravniki in medicinske sestre, ki bodo prihodnjih šest mesecev v prvih vrstah sodelovali v boju proti virusu v Srbiji. Vodja delegacije EU-ja v Srbiji Sem Fabrizi je ob tem poudaril, da se je EU za ta neobičajen korak odločil zaradi vse več obolelih in mrtvih zaradi covida-19, poroča Tanjug.

Obravnava moškega pred testiranjem na novi koronavirus. Foto: EPA
Obravnava moškega pred testiranjem na novi koronavirus. Foto: EPA

V BiH-u 223 novookuženih

Iz BiH-a danes poročajo o 223 novih okužbah in eni smrtni žrtvi covida-19 v zadnjih 24 urah. Testirali so več kot 1500 ljudi. Največ, 137, so jih potrdili v Federaciji BiH-a. V Republiki Srbski je umrl še en bolnik s covidom-19, Banjaluka pa je mesto, v katerem so potrdili največ okužb v zadnjem dnevu, 30, poroča hrvaška tiskovna agencija Hina. V BiH-u od preteklega tedna odkrivajo vsak dan trimestno število okuženih. Izjema je bil le 11. julij, ko so jih potrdili 90. V državi so do zdaj potrdili več kot 7000 okužb, umrlo je 232 ljudi.

Okužena premierja entite Federacija BiH in Republika Srbska
Med okuženimi je tudi premier Federacije BiH-a Fadil Novalić, ki so mu v ponedeljek potrdili okužbo z novim koronavirusom, danes pa so ga morali prepeljati v bolnišnico.

"Premier zaradi pljučnice potrebuje bolnišnično zdravljenje," je povedal njegov svetovalec Zoran Blagojević. Pojasnil je, da je Novalić čez dan občutil slabost in dobil vročino. Nato so ga sprejeli v bolnišnici Podhrastovi v Sarajevu, kjer zdravijo bolnike s covidom-19. Regionalna televizija N1 ob tem poroča, da mu morajo umetno dovajati kisik.

Okužen je tudi premier Republike Srbske Radovan Višković, so sporočili iz njegovega urada. Podrobnosti o Viškovićevem zdravstvenem stanju niso sporočili. Dodali so le, da je odpovedal vse načrtovane dejavnosti, nadaljnje delo vlade pa bodo organizirali v skladu s priporočili Instituta za javno zdravstvo Republike Srpske in epidemioloških služb.