Pogled na vrsto plezalcev, čakajoč na osvojitev vrha. Foto: Twitter
Pogled na vrsto plezalcev, čakajoč na osvojitev vrha. Foto: Twitter

Iz agencije 8K Expeditions, pod okriljem katere sta vzpon organizirala, so sporočili, da menijo, da sta mrtva.

Patersonova partnerica Becks Woodhead je postavila spletno stran za zbiranje denarja za iskalno akcijo, saj ocenjuje, da bodo stroški helikopterja in reševalnih ekip znašali okoli 150.000 funtov.

Do tega trenutka so na strani GoFundMe v namen iskalne akcije zbrali že 124.000 funtov.

"Danova družina in jaz nujno potrebujemo vašo pomoč. Dan je med svojim sestopom tragično izginil, od takrat pa nimamo z njim nobenega stika, prav tako ga nihče ni opazil," je zapisala Becks Woodhead.

"V takih situacijah je čas ključnega pomena, zato mobiliziramo vse vire, ki jih lahko, da bi Dana našli. Izvajanje iskalnih in reševalnih akcij na Everestu je izjemno kompleksno in drago. V tem nismo strokovnjaki, za uspeh pa ni nobenih zagotovil.”

Lakpa Šerpa, ustanovitelj agencije 8K Expeditions, je dejal, da dvojico iščejo, potem ko sta "junaško" osvojila vrh Everesta ob 4.40. “Kljub izčrpnim reševalnim prizadevanjem moramo žal potrditi, da nam Daniela in Pastendžija ni uspelo najti.”

Do novice o ustavitvi iskalne akcije prihaja v času, ko z najvišje gore sveta poročajo o še več smrtnih žrtvah. 40-letnega Kenijca Joshuo Cheruiyota Kiruia, ki je izginil v sredo, so našli le 19 metrov pod vrhom, 44-letnega šerpo, ki ga je vodil, pa še pogrešajo.

Nepalski alpinist Binod Babu Bastakoti pa je umrl v četrtek zaradi slabosti med sestopom, poroča Guardian.

200 alpinistov naskakovalo vrh

Posnetki, objavljeni na družbenih mrežjih, kažejo množice alpinistov, kako čakajo v vrsti za zadnji odsek poti pred vrhom, kar po opozorilih strokovnjakov postavlja plezalce v vse večje tveganje.

Četrtek je bil najprometnejši dan sezone na Everestu, saj je kar 200 alpinistov izkoristilo ugodno vreme za poskus osvojitve vrha.

Posnetki in fotografije, objavljeni na spletu, prikazujejo na desetine ljudi na Hillaryjevi stopnji, znameniti, skoraj vertikalni skalni pregradi na 8790 metrih, ki predstavlja najzahtevnejši del vzpona.

Paterson, osebni trener in lastnik fitnes studia v Wakefieldu, je izginil, potem ko se je na gori sprožil plaz snega in ledu.

Usodno sesutje opasti

Strokovnjaki menijo, da je bilo za alpiniste usodno sesutje opasti (plast nametanega snega, ki z bolj položnega dela grebena ali slemena sega nad nasprotno pobočje ali steno, op. a.), kar jih je povleklo po pobočju navzdol.

“Na tej višini lahko preživiš le nekaj ur. To je zaradi pomanjkanja kisika, zračnega pritiska in mraza območje smrti. Postavanje v eni od takih vrst ni ravno pametna ideja, ker na taki višini dejansko počasi umiraš," je za Sky News povedal Alan Hinkes, gornik, ki je vrh Everesta osvojil leta 1996.

Vinayak Malla, vodnik Mednarodne zveze gorskih vodikov, ki se je na Everest povzpel ta teden, je na Instagramu zapisal, da je bil občutek osvojitve vrha "drugačen kot v preteklih izkušnjah".

"Po osvojitvi vrha smo prečkali Hillaryjevo stopnjo, gneča je bila nepopisna, ljudje so se pomikali počasi, potem pa se je nenadoma par metrov pred nami sesula opast. Opast je bila tudi pod nami. In ko se je opast sesula, je bilo za štiri plezalce to skoraj usodno, a so bili na srečo pripeti na vrv in se jim je uspelo rešiti. Žal sta dva alpinista še vedno pogrešana," je zapisal.