Foto: AP
Foto: AP

Vojska, ki izvaja čistilno akcijo v partnerstvu z multinacionalko Unilever, bo na čelu kampanje tudi letos. 12 pripadnikov vojske bo v spremstvu 18 šerp prispelo v bazni tabor Everesta 14. aprila in začelo delati.

Poleg odstranjevanja okoli 10 ton smeti namerava vojska z gore prepeljati tudi pet trupel. Gre za posmrtne ostanke plezalcev, ki so izgubili življenje med poskusom osvajanja najvišje gore sveta. Lani je bil Everest usoden za najmanj 12 alpinistov, še pet jih pogrešajo.

Trenutno si večina tistih, ki se skuša povzpeti na 8849 metrov visok himalajski vrh, za izhodišče vzame Nepal. Lani je nepalska vlada izdala rekordnih 478 dovolilnic za vzpon na Everest. A to ni končna številka ljudi, ki bodo na gori, saj plezalne skupine spremljajo šerpe, podporno osebje in drugi. Zato Everest v zadnjih letih pestijo gneča in smeti.

In eden največjih okoljskih problemov so človeški iztrebki, ki se zaradi ekstremnih temperatur ne razgradijo v celoti. Letošnja sezona bo prva, ko bodo morali vsi gorniki nazaj v bazni tabor s seboj odnesti tudi svoje iztrebke. V ta namen bo vlada razdelila posebne vrečke za iztrebke, ki jih bodo po vrnitvi v bazni tabor tudi preverili.

"Vsaka oseba proizvede 250 gramov iztrebkov na dan, pred vzponom na vrh pa bodo preživeli dva tedna v višjih taborih," je za CNN razložil Diwas Pokhrel iz zveze Everest Summiteers Association.

Poleg tega bo letos tudi prvič, da bodo morali vsi plezalci na Everest nositi sledilne čipe, kar bo pomagalo reševalnim ekipam pri iskanju pogrešanih.