V napadu je bilo ranjenih več ljudi. Foto: Reuters
V napadu je bilo ranjenih več ljudi. Foto: Reuters

Indonezijska policija je sporočila, da je bilo razstreljeno najmanj eno eksplozivno telo pred cerkvijo, v kateri je potekala maša ob prvem dnevu velikonočnega tedna. V napadu sta umrla dva človeka, glavna osumljenca za napad. Več ljudi je bilo ranjenih, po zadnjih informacijah gre za 14 oseb.

Duhovnik v cerkvi Vilhemus Tulak je za indonezijske medije povedal, da je napadalec skušal v cerkev zapeljati z motociklom, a so mu to preprečili varnostniki. Na posnetkih varnostnih kamer je videti eksplozijo, ognjene zublje, dim in ruševine na ulicah. Poškodovanih je bilo tudi več vozil.

"Ostro obsojam to teroristično dejanje. Policiji sem naročil, naj temeljito razišče omrežje storilcev in ga poruši do korenin," je v videoposnetku po napadu dejal indonezijski predsednik Joko Vidodo. Dodal je, da mora imeti vsak pravico do verskega čaščenja brez strahu.

Policija preiskuje morebitno povezavo napada z aretacijami

Odgovornosti za napad doslej ni prevzel še nihče. Tiskovni predstavnik policije Argo Juvono je dejal, da preiskujejo, iz katere skrajne celice prihajajo napadalci. Ugotavljajo tudi, ali je bil napad povezan z nedavnimi aretacijami pripadnikov oboroženih milic.

Policija na območju napada. Foto: Reuters
Policija na območju napada. Foto: Reuters

Indonezijske protiteroristične enote so januarja v hišni preiskavi skrivališča militantov v mestu Makasar ubile dva človeka, osumljena sodelovanja v napadu na cerkev v mestu Jolo na Filipinih leta 2019, v katerem je umrlo več kot 20 ljudi.

Verska sestava otoka Sulavezi z največjim mestom Makasar je podobna kot v večini Indonezije večino predstavljajo muslimani, kristjani pa so ena izmed številnih manjšin na otočju. "Kakršen koli je nagib za napad, ne more biti upravičen s katero koli religijo, saj ne škoduje samo eni osebi, temveč vsem," je po napadu sporočil minister za verske zadeve Jakut Čolil Kumas.

Najhujši napad v Indoneziji leta 2002 na Baliju

Najsmrtonosnejši teroristični napad v Indoneziji se je zgodil leta 2002 na Baliju, v katerem sta umrla 202 človeka, med njimi so bili predvsem tuji turisti. Policija je takrat začela izvajati bolj ali manj uspešne protiteroristične operacije. Leta 2018 je državo pretreslo več samomorilskih napadov na cerkve in policijsko postajo v mestu Surabaja, za katere je odgovornost prevzela skrajna skupina Islamska država.