Za zdaj še ni znano, ali gre pri najdeni skrinjici za zapisovalnik podatkov o poletu ali snemalnik zvoka v pilotski kabini. Foto: Reuters
Za zdaj še ni znano, ali gre pri najdeni skrinjici za zapisovalnik podatkov o poletu ali snemalnik zvoka v pilotski kabini. Foto: Reuters

Lokacijo črne skrinjice so določili že v nedeljo, ko so prejeli ustrezen signal, a je skrinjica očitno ležala pod številnimi razbitinami letala, kar je oteževalo njeno najdbo. Boeing 737-500 indonezijske nizkocenovne letalske družbe Sriwijaya Air je strmoglavil v morje v soboto tik po vzletu na letališču v Džakarti. Letalo je bilo na poti v Pontianak na otoku Borneo. Na krovu je bilo 62 potnikov in članov posadke.

Tri dni po nesreči se v Indoneziji nadaljuje iskalna akcija. Sodeluje več kot 3600 ljudi. Poleg več deset ladij, čolnov in helikopterjev so na kraj nesreče napotili tudi ladjo s sonarno opremo, ki preiskuje globine morja. Reševalci so na kopno pripeljali več deset zabojnikov s posmrtnimi ostanki žrtev. Doslej je reševalcem uspelo identificirati eno truplo. Gre za 29-letnega stevarda Okkyja Bismo, poroča BBC.

Letalo manj kot mesec dni pred nesrečo prestalo inšpekcijski pregled

Po navedbah vodje indonezijske agencije za varnost v prometu Soerijanta Tjahjona je letalo razpadlo, ko je padlo v morje. Za zdaj ni nobenih dokazov, da bi letalo pred tem eksplodiralo v zraku. Ostanki letala, ki so jih našli, nakazujejo, da je motor ob času padca v morje deloval pri visokih obratih, je pojasnil.

Pristojne indonezijske oblasti so medtem sporočile, da je letalo manj kot mesec dni pred nesrečo prestalo inšpekcijski pregled. Ministrstvo za promet je navedlo, da je bilo letalo od marca do decembra lani prizemljeno zaradi pandemije covida-19, nato pa je 14. decembra prestalo pregled. Prvi polet brez potnikov je opravilo pet dni pozneje, zatem pa kmalu začelo izvajati komercialne polete.