Foto: EPA
Foto: EPA

Po navedbah litovskega obrambnega ministrstva imajo mobilni telefoni kitajskega proizvajalca Xiaomi vgrajene programe za odkrivanje in cenzuriranje besednih zvez, kot so "Svoboda Tibetu", "Naj živi neodvisnost Tajvana" in "demokratično gibanje".

Čeprav je omenjeni program za cenzuriranje v modelu Xiaomi Mi 10T 5G izključen za regijo Evropska unija, pa v poročilu urada za kibernetsko varnost pri obrambnem ministrstvu trdijo, da se ga lahko na daljavo vključi kadar koli.

"Naše priporočilo je, da naj ne kupujejo novih kitajskih telefonov in se kar se da hitro znebijo že kupljenih," je dejal namestnik obrambnega ministra Margiris Abukevicius ob predstavitvi poročila.

Urad je odkril tudi, da telefon Xiaomi na strežnik v Singapurju pošilja kriptirane podatke o uporabi telefona. Varnostne pomanjkljivosti so odkrili tudi v telefonu proizvajalca Huawei, medtem ko nič od tega ni bilo odkrito pri telefonu kitajskega proizvajalca OnePlus.

Odnosi med Litvo in Kitajsko so se v zadnjem času zaostrili, potem ko sta baltska država in Tajvan odprla medsebojni predstavništvi, kar je razjezilo Peking, ki je iz Vilne odpoklical svojega odposlanca in izgnal litovskega veleposlanika.

Kitajska namreč ima Tajvan za eno od svojih pokrajin in pogosto odnose z drugimi državami pogojuje z nenavezovanjem stikov z otokom. Litva se je na pritiske Kitajske odzvala z odpoklicem svojega veleposlanika iz Kitajske.

Janša, ki predseduje Svetu EU-ja, pozval k zaščiti Litve

Na pritiske Kitajske je sredi septembra opozoril slovenski premier Janez Janša, ki predseduje Svetu Evropske unije, in druge evropske voditelje v pismu pozval k zaščiti Litve pred grožnjami Pekinga.

Janša je v pismu evropskim voditeljem poudaril, da se lahko EU spoprime s Kitajsko le z enotnim in skladnim pristopom. "Ob strani moramo stati vsaki državi članici EU-ja, ki se sooča s pritiskom," je zapisal Janša v pismu 13. septembra.

Po besedah predstavnikov litovskih oblasti je po sporu Kitajska začela oteževati trgovino z Litvo in prenehala izdajati dovoljenja za izvoz prehrambnih izdelkov na Kitajsko.

Podporo Litvi v sporu s Kitajsko so prejšnji teden izrazile tudi ZDA v pogovoru svetovalca za nacionalno varnost ameriškega predsednika Jaka Sullivana z litovsko premierko Ingrido Simonyte.