V napadu sta bila ubita nekdanja poslanka in varnostnik, njen brat in drugi varnostnik pa sta bila ranjena. "Varnostne sile so začele resno preiskavo, povezano s primerom, da bi odkrile kriminalce," je sporočila afganistanska policija.

Mursal Nabizada je bila za poslanko izvoljena leta 2018, poleg tega je bila tudi članica parlamentarnega odbora za obrambno ter sodelavka na Inštitutu za razvoj in raziskovanje kadrov.

Položaj je zasedala do leta 2021, ko so talibani po umiku tujih sil znova prevzeli oblast v Afganistanu. Talibani so ženskam odvzeli skoraj vse pravice in jih skoraj v celoti odstranili iz javnega življenja.

"Neustrašna borka za Afganistan"

Njeni nekdanji sodelavci nekdanjo poslanko iz Nangarharja opisujejo kot "neustrašno borko za Afganistan", poroča BBC.

"Bila je močna in odkrita ženska, ki se je postavila za svoje vrednote, tudi v nevarnosti. Čeprav so ji ponudili možnost, da zapusti Afganistan, se je odločila ostati in boriti za svoje ljudi," je na Twitterju zapisala še ena nekdanja poslanka Mariam Solaimankhil.

Več napadov

Umor Mursal Nabizada je še eden v vrsti številnih napadov v Afganistanu. Prejšnji teden je bilo v napadu na zunanje ministrstvo ubitih in ranjenih več deset ljudi, odgovornost za napad je prevzela Islamska država. Decembra je en človek umrl v samomorilskem napadu na pisarno stranke Hez-e-Islami nekdanjega premierja Gulbudina Hekmatjarja.