Taibani pred univerzo v Kabulu. Foto: EPA
Taibani pred univerzo v Kabulu. Foto: EPA

Kot piše v pismu ministra za gospodarstvo, ki ga je potrdil tiskovni predstavnik ministrstva Abdulrahman Habib, delavke do nadaljnjega ne smejo na delo, češ da nekatere niso upoštevale pravil oziroma interpretacij islamskega oblačenja.

Ni jasno, ali ukaz velja tudi za agencije Združenih narodov, ki so v Afganistanu močno prisotne.

Habib je sicer dejal, da se pismo nanaša na organizacije pod afganistanskim organom za koordinacijo humanitarnih organizacij, ki ne vključuje agencij ZN-a, vključuje pa več kot 180 domačih in tujih nevladnih organizacij. Ob tem ZN pogosto sodeluje s temi organizacijami za izvajanje humanitarnega dela.

Do nove prepovedi za ženske prihaja le nekaj dni po odločitvi talibanov, da ženkam prepovejo univerzitetno izobraževanje.

V mestu Herat so se zbrale protestnice, ki nasprotujejo tej prepovedi izobraževanja. Zbralo se je več deset žensk, ki so med drugim vzklikale "izobrazba je naša pravica". Na enem posnetku ženske vzklikajo "talibani so strahopetci". Oblasti so jih pregnale z vodnim topom.

Talibani, ki so avgusta lani ponovno prevzeli oblast v Afganistanu, so glede prepovedi obiskovanja univerz dejali, ženske na univerzah niso bile ustrezno oblečene in so bile v stikih z moškimi kolegi.

Prepoved, ki jo je sprejel minister za visoko izobraževanje Neda Mohamad Nadim, je že začela veljati, in sicer tako za zasebne kot javne univerze. Minister Nadim je dejal, da so se študentke "oblačile, kot da so šle na poroko".

Ta teden so talibani na protestu v Kabulu aretirali pet žensk in tri novinarje.

V sredo, ko je bila prepoved oznanjena, so varnostniki vstop na univerze preprečili več sto ženskam. Pred tem so talibani iz večine srednješolskega izobraževanja že izključili dekleta.