Prepoved dela za ženske bo po mnenju odbora (IASC) imela smrtno nevarne posledice za vse Afganistance, zato so pozvali k njeni odpravi. Foto: Reuters
Prepoved dela za ženske bo po mnenju odbora (IASC) imela smrtno nevarne posledice za vse Afganistance, zato so pozvali k njeni odpravi. Foto: Reuters

"Medtem ko humanitarne organizacije še naprej sodelujejo z oblastmi, ne smemo zanemariti operativnih omejitev, s katerimi se zdaj soočamo kot humanitarna skupnost," je sporočil Stalni medagencijski odbor (IASC), ki ga sestavlja 18 organizacij ZN-a in drugih organizacij ter je najvišji forum ZN-a za usklajevanje humanitarne pomoči.

V izjavi, ki so jo podpisali vodje humanitarnih organizacij, vključno z vodjo Urada ZN za usklajevanje humanitarnih zadev (OCHA) Martinom Griffithsom in generalnim direktorjem Svetovne zdravstvene organizacije (WHO) Tedrosom Adhanom Ghebreyesusom, je navedeno, da so morali nekatere programe v Afganistanu že prekiniti zaradi pomanjkanja ženskega osebja.

Vseeno pa si bo odbor prizadeval nadaljevati nekatere življenjsko pomembne programe. ZN in njegovi partnerji, vključno z nacionalnimi in mednarodnimi nevladnimi organizacijami, trenutno pomagajo več kot 28 milijonom Afganistancev, katerih preživetje je odvisno od humanitarne pomoči.

Ženske izginjajo iz javnega življenja

Talibanske oblasti v Kabulu so v soboto izdale odlok, po katerem morajo domače in tuje nevladne organizacije v državi suspendirati zaposlitve vseh žensk, saj jim v nasprotnem primeru grozi odvzem licence. Kot razlog so ob tem navedli pritožbe o nespoštovanju islamskih pravil oblačenja.

Odkar so se avgusta lani na oblast v Afganistanu vrnili talibani, ženske počasi izrinjajo iz javnega življenja in državnih služb. Minuli teden so ženskam prepovedali tudi univerzitetno izobraževanje, pred tem pa so že ukinili srednješolsko izobraževanje za dekleta.

ZN je kmalu po prepovedi dela v nevladnih organizacijah napovedal, da bodo od talibanov zahtevali pojasnilo za odlok, ki ženske "sistematično izključuje iz vseh vidikov javnega in političnega življenja, kar državo vrača v preteklost in ogroža prizadevanja za smiseln mir ali stabilnost v državi".

Tudi Varnostni svet ZN-a je izrazil zaskrbljenost glede odločitev talibanov in jih pozval k odpravi politik, ki omejujejo pravice žensk v Afganistanu. Pozivu so se pridružili še zunanji ministri 12 držav, vključno z ZDA, Francijo in Nemčijo, ter visoki zunanjepolitični predstavnik EU Josep Borrell.

V skupni izjavi so zunanji ministri izrazili zaskrbljenost, da talibanska nepremišljena in nevarna odredba o prepovedi dela ženskam, zaposlenim v nacionalnih in mednarodnih nevladnih organizacijah, ogroža milijone Afganistancev, katerih preživetje je odvisno od humanitarne pomoči.