Morrison se je znašel v središču afere. Foto: Reuters
Morrison se je znašel v središču afere. Foto: Reuters

Razkritja o prikritih ukrepih Scotta Morrisona, ki jih je njegov naslednik in trenutni premier Anthony Albanese označil za oblikovanje "vlade v senci", so ta teden v Avstraliji sprožila politični vihar.

Morrison je namreč sam sebe v nekaterih primerih imenoval za soministra, ne da bi o tem obvestil člane vladne ekipe, ki jih je na te funkcije že imenoval.

Na dolgi in na trenutke ognjeviti tiskovni konferenci se je soočil s številnimi vprašanji o tem, zakaj ni obvestil javnosti in celo številnih svojih kolegov o tem, da si je daleč od oči javnosti podelil dodatna pooblastila.

Morrison je dejal, da ni pridobil "nobene osebne koristi", ko je efektivno prevzel upravljanje petih ministrskih resorjev, in poudaril, da naj bi se ta pooblastila uporabljala le v nujnih primerih, denimo če bi med pandemijo umrl minister.

Ob tem je zavrnil vse pozive k svojemu odstopu iz parlamenta, vključno s pozivom lastnega nekdanjega ministra za notranje zadeve.

V času, ko je bil Morrison na oblasti, so ga redno kritizirali zaradi netransparentnosti. Obtožba o tem je izbruhnila tudi na svetovnem političnem prizorišču, ko je francoski predsednik Emmanuel Macron Morrisona obtožil laganja v okviru opuščenega francosko-avstralskega posla s podmornicami.

Novi premier Anthony Albanese je medtem generalnega državnega pravobranilca že zaprosil, naj presodi, ali je njegov predhodnik ravnal zakonito. Dodal je, da je Morrison zadal velik udarec avstralskemu demokratičnemu sistemu.

Za zdaj še ni jasno, ali bo Morrison zaradi škandala utrpel kakšne politične ali pravne posledice.