Foto: Reuters
Foto: Reuters

Nekdanja voditeljica je od februarja 2021, ko je vojska izvedla udar, v hišnem priporu. Odtlej so zaradi 19 obtožb potekala sojenja, ki so skupno trajala leto in pol.

Sodišče jo je danes obsodilo še zaradi petih zadnjih obtožb, med drugim je odločilo, da je kriva korupcije, ker da ni spoštovala regulacije glede najema helikopterja za vladnega ministra.

Predtem je bila že obsojena zaradi 14 drugih obtožb, med njimi kršenja covidnih pravil, uvoza voki-tokijev in kršenja pravil glede skrivnosti.

Njena sojenja so potekala za zaprtimi vrati, medijem je dostop prepovedan, njeni odvetniki pa tudi ne smejo govoriti z mediji. 77-letna nobelovka je zanikala vse obtožbe.

Nekdanja voditeljica in številni člani njene stranke so med več kot 16.600 ljudmi, ki so jih prijeli, potem ko je hunta znova zavzela oblast. 13.000 jih ostaja v zaporu, je po poročanju BBC-ja sporočilo združenje za pomoč političnim zapornikom.

Pretekli teden je Varnostni svet Združenih narodov pozval, naj Aung San Su Či izpustijo. Pozvali so tudi h koncu nasilja v Mjanmaru in izpustitvi vseh političnih zapornikov. Rusija in Kitajska sta se vzdržali glasovanja, a nista izkoristili možnosti veta.

Amnesty International je pred zadnjo obsodbo dejal, da pravni napadi na Aung San Su Či kažejo, kako je vojska zavzela sodišča, da bi lahko preganjala politične nasprotnike.

ZDA in EU zahtevajo izpustitev

Njeno izpustitev so danes znova zahtevale tudi ZDA. "Končna obsodba Aung San Suu Kyi je žalitev za pravico in pravno državo," je dejal tiskovni predstavnik State Departmenta.

Tudi Evropska unija je obsodila dejstvo, da je bila obsojena na skupno 33 let zapora in to na "izključno politično motiviranih" sojenjih. "Ta sojenja so potekala brez spoštovanja pravnega postopka ali potrebnih sodnih jamstev in pomenijo jasen poskus izključitve demokratično izvoljenih voditeljev iz političnega življenja," je dejal tiskovni predstavnik Evropske komisije.

Po ocenah je bilo po vojaškem udaru ubitih več kot 2600 ljudi. Novembra je hunta ob državnem prazniku pomilostila 5774 zapornikov, med njimi sta bila tudi avstralski ekonomist Sean Turnell, nekdanji svetovalec odstavljene voditeljice Aung San Su Či, in nekdanja britanska veleposlanica Vicky Bowman.