Nova Zelandija bi s sprejetjem predlagane zakonodaje postala ena od držav z najstrožjim režimom pri prodaji cigaret na svetu. Foto: EPA
Nova Zelandija bi s sprejetjem predlagane zakonodaje postala ena od držav z najstrožjim režimom pri prodaji cigaret na svetu. Foto: EPA

Nova Zelandija je ena izmed 17 držav, v katerih je obvezno pakiranje cigaret v embalažo brez oznake znamke, cigarete je prepovedano prodajati mlajšim od 19 let, a to po mnenju oblasti ni dovolj, da bi dosegli cilj, da bi do leta 2025 kadilo manj kot pet odstotkov odraslih.

Uvedba nove trajne prepovedi prodaje cigaret mladim v starosti 14 let in manj pomeni, da leta 2073 nekdo, ki bo takrat star 60 let, ne bo smel kupiti cigaret, leto dni starejši človek pa jih bo lahko.

Novozelandske zdravstvene oblasti pravijo, da kadilci praviloma začnejo kaditi v mladosti. Štiri petine jih začne kaditi do 18. leta, 96 odstotkov pa do 25. leta. Tako želijo celi generaciji preprečiti, da začne kaditi, s čimer želijo preprečiti okoli 5000 smrti na leto.

Vlada načrtuje sprejetje ustreznega zakona do konca prihodnjega leta. Sprva bo omejil število trgovin, ki bodo lahko od leta 2024 prodajale cigarete. Nato bodo z letom 2025 zmanjšali stopnjo nikotina, najbolj zasvojljive sestavine v cigaretah, da bi bilo opuščanje kajenja lažje. Končno bodo leta 2027 uvedli trajno prepoved prodaje cigaret starim 14 let in manj.

Za zdaj še ni jasno, kako bo potekal nadzor nad spoštovanjem prepovedi, niti tega, kateri trgovci ne bodo smeli prodajati tobačnih izdelkov. Več podrobnosti bo znanih, ko bo prihodnje leto zakonodajo obravnaval parlament.