V britansko raziskavo je bilo vključenih več kot 420.000 ljudi. Foto: EPA
V britansko raziskavo je bilo vključenih več kot 420.000 ljudi. Foto: EPA

Na začetku pandemije so nekateri predvidevali, da bi lahko kajenje celo pripomoglo k zaščiti pred koronavirusom, a nova študija je te domneve postavila na glavo. V raziskavi, v kateri so sodelovali zdravniki in raziskovalci z več britanskih univerz, so od januarja do avgusta leta 2020 primerjali zdravstvene kartoteke, testiranja na covid-19, podatke o sprejemih v bolnišnico in mrliške liste več kot 420.000 ljudi v Združenem kraljestvu, da bi ugotovili razmerje med kajenjem in covidom-19.

Ugotovili so, da so kadilci od 60 do 80 odstotkov bolj izpostavljeni tveganju, da se bodo morali zaradi covida-19 zdraviti v bolnišnici, poleg tega imajo tudi večje tveganje, da bo bolezen zanje usodna. Druge primerjave o vplivu kajenja na hujši potek covida-19 niso dale enoznačnih izsledkov, piše Guardian, saj raziskovalci niso mogli določiti, ali je kajenje res odločilni kazalnik tveganja ali ne.

"Naši izsledki jasno kažejo na to, da je kajenje povezano z večjim tveganjem za hud potek covida, podobno kot kajenje vpliva na srčno-žilne bolezni, različne oblike raka in druge bolezni. Kaže, da ima kajenje podobno negativen vpliv tudi na covid," je dejala Ashley Clift z univerze v Oxfordu.

Druga raziskava v Angliji pa je ugotovila, da vsak deseti srednješolec in tretjina zaposlenih v šolstvu trpi za posledicami t. i. dolgega covida, ko se nekateri simptomi pojavljajo tudi štiri tedne po okužbi oziroma še dlje. Najpogostejši simptom, o katerem poročajo tako odrasli kot učenci, je utrujenost oziroma šibkost, pri odraslih prebolevnikih se pojavlja tudi zasoplost.

V Rusiji znova črn rekord

V Rusiji je v zadnjem dnevu umrlo 852 bolnikov s covidom, kar je nov dnevni rekord od začetka epidemije. Število smrtnih žrtev v Rusiji narašča, saj se v državi širi nalezljiva koronavirusna različica delta, medtem ko cepljenje proti covidu-19 napreduje zelo počasi.

Rusija je po številu okužb z novim koronavirusom peta najbolj prizadeta država na svetu in ima največ covidnih smrti v Evropi. Do zdaj je v Rusiji zaradi posledic covida-19 umrlo 205.531 ljudi. Statistična agencija Rosstat je konec avgusta poročala, da je dejansko število smrtnih žrtev covida-19 v Rusiji še veliko večje. Po širši opredelitvi naj bi v državi zaradi covida umrlo več kot 350.000 ljudi.

V Moskvi še vedno razkužujejo ulice. Foto: EPA
V Moskvi še vedno razkužujejo ulice. Foto: EPA

Ruske oblasti so bile večkrat obtožene, da ne prikazujejo celotne razsežnosti epidemije v državi.

V Rusiji je bilo do zdaj proti covidu-19 z vsemi potrebnimi odmerki cepljenih le 28 odstotkov prebivalcev, čeprav naj bi bilo cepiva dovolj in ga je Rusija množično izvažala. Vendar je med Rusi nezaupanje v cepiva, ki so jih razvili v državi, kot je Sputnik V, veliko.

Kremelj si je sprva zastavil cilj, da bo do septembra v celoti cepljenih 60 odstotkov ruskega prebivalstva, pozneje pa so ta cilj znižali. Ankete so medtem pokazale, da se večina Rusov ne namerava cepiti.

Na Japonskem se končujejo izredne razmere

Izredne razmere zaradi covida-19 se bodo na Japonskem ta teden končale, saj je število okužb z novim koronavirusom po vsej državi začelo upadati, je dejal japonski premier Jošihide Suga. Zajezitveni ukrepi, ki so omejevali nočno življenju v Tokiu in drugih regijah, se bodo končali v četrtek.

Premier Suga med predstavitvijo zdravstvenih razmer v državi. Foto: Reuters
Premier Suga med predstavitvijo zdravstvenih razmer v državi. Foto: Reuters

Ukrepi so omejevali predvsem prodajo alkohola, obratovalni čas restavracij in število obiskovalcev na velikih prireditvah. Veljali so večino leta, tudi med olimpijskimi igrami. Veljati naj bi prenehali konec septembra, Suga pa je zdaj napovedal, da jih pristojne oblasti ne bodo podaljšale, saj se epidemične razmere na Japonskem izboljšujejo.

"Zaradi trdega dela vseh se je število dnevnih novih okužb, ki je bilo sredi avgusta nad 25.000, včeraj zmanjšalo na 1128," je Suga dejal na ministrskem srečanju. Stopnja zasedenosti bolniških postelj v vseh regijah je padla pod 50 odstotkov, število hudo bolnih pa je doseglo vrhunec na začetku septembra in še naprej pada, je še sporočil.

Suga je tudi za obdobje po izteku ukrepov priporočil, naj se bari in restavracije zapirajo ob 21.00. Številni lastniki lokalov sicer kršijo pravila in pravijo, da finančna podpora vlade ne zadostuje, da bi se obdržali nad vodo.

Japonsko je epidemija covida-19 prizadela manj kot številne druge države. Med 125 milijoni prebivalcev so imeli približno 17.500 covidnih smrtnih žrtev. Japonska vlada nikoli ni uvedla popolne ustavitve javnega življenja.

Cepljenje se je na Japonskem začelo počasi, vendar napreduje hitro. Trenutno je v državi z vsemi potrebnimi odmerki cepljenih že 58 odstotkov prebivalstva.