Tako na pakistanski kot indijski strani so bile žrtve. Foto: EPA
Tako na pakistanski kot indijski strani so bile žrtve. Foto: EPA

V obstreljevanju s ponedeljka na torek so bili na območju mesta Ravalakot v Pakistanu ubiti trije pakistanski vojaki, še več pa jih je bilo ranjenih, je sporočila pakistanska vojska. V drugem napadu v ponedeljek na območju mesta Kahuta pa je bil ubit en civilist, še eden pa je bil ranjen.

Tudi indijska vojska je Pakistan obtožila, da je v ponedeljek streljal prek ločitvene črte v Kašmirju, kar da je sprožilo njihov odziv. Na indijski strani so umrli pripadnik paravojaških sil, ženska in petletna deklica. Še 22 ljudi je bilo ranjenih, med njimi pet vojakov.

"Izmenjava ognja se je s premori nadaljevala vso noč in tudi davi. Vse šole v bližini meje so danes zaprte," so sporočile lokalne oblasti v Indiji.

V Kašmirju, ki si ga lastita obe državi, je v zadnjih petih letih v spopadih med vojskama obeh držav umrlo več sto vojakov in civilistov. Odnosi med državama so se znova zaostrili po napadu na konvoj z indijskimi vojaki sredi februarja v indijskem delu Kašmirja, v katerem je umrlo več kot 40 pripadnikov indijske vojske. Odgovornost za napad je prevzela skupina Džaiš e Mohamed, ki deluje v Pakistanu.

Indijska vojska je pozneje izvedla letalski napad na domnevne položaje te islamistične skupine na pakistanskem ozemlju. Pakistan je pri tem sestrelil indijsko letalo in zajel pilota, ki so ga nato izročili Indiji, kar je nekoliko pomirilo napetosti med državama.