Izročitev indijskega pilota je Pakistan predstavil kot gesto miru. Foto: Reuters

Podpolkovnik Abhinandan Varthaman je mejo prečkal peš v spremstvu pakistanskih vojakov in indijskih diplomatov, poroča nemška tiskovna agencija DPA.

Le nekaj minut pred izročitvijo je pilot na pakistanski televiziji dejal, da ga je pakistanska vojska "zelo impresionirala", poroča BBC. Dejal je, da ga je pakistanska vojska po sestrelitvi rešila pred množico, da je z njim "dobro ravnala" in da je "zelo profesionalna".

Pilota v Indiji sicer pozdravljajo kot junaka. Indijski premier Narendra Modi je dejal, da je njegov "pogum vzoren".

Bo izročitev pilota zmanjšala napetosti?

Pakistanski premier Imran Kan je v četrtek napovedal, da bodo indijskega pilota, ki so ga zajeli v sredo po sestrelitvi njegovega letala, izpustili v znak miru. V Indiji so danes zaradi tega odpovedali dnevno ceremonialno vojaško vajo in se pripravili na izročitev pilota.

Modi je po pisanju BBC-ja dejal, da so dogodki preteklih dni še bolj povezali narod. "Kako je naš narod podpiral naše oborožene sile, je neverjetno in za to se klanjam vsakemu Indijcu," je dejal.

Napetosti med jedrskima silama so se stopnjevale, odkar je indijska vojska izvedla letalski napad na položaje islamistične skupine Džaiš e Mohamed na pakistanskem ozemlju. To je bil odgovor na samomorilski napad te skupine na konvoj indijske vojske v Kašmirju sredi februarja, v katerem je bilo ubitih 40 indijskih vojakov.

Incidenti ob t. i. nadzorni črti, ki razmejuje Kašmir pod indijskim in pakistanskim nadzorom, so se nadaljevali v sredo, ko so iz New Delhija sporočili, da pogrešajo vojaško letalo in pilota in da so sestrelili pakistansko vojaško letalo. Pakistan pa je zatrdil, da je sestrelil dve indijski letali in da imajo v ujetništvu enega pilota, ob tem so zanikali, da so v spopadu izgubili eno letalo.