"Ob zaostrovanju spopadov smo vse bolj zaskrbljeni za afganistanske civiliste v Laškar Gahu. Zadnja poročila kažejo na 118 ranjenih in 40 ubitih civilistov v zadnjih 24 urah, medtem ko talibani nadaljujejo napade na kopnem, afganistanska vojska pa jih skuša odbiti. ZN pozivajo k takojšnji ustavitvi ognja na urbanih območjih," je na Twitterju zapisala misija ZN-a v Afganistanu (Unama).

Do septembra se bodo ameriške sile v celoti umaknile. Afganistanski predsednik Gani je odgovornost za vse slabše razmere v državi zato pripisal ZDA. Foto: Reuters
Do septembra se bodo ameriške sile v celoti umaknile. Afganistanski predsednik Gani je odgovornost za vse slabše razmere v državi zato pripisal ZDA. Foto: Reuters

Oblasti so ob tem prebivalce prestolnice pokrajine Helmand pozvale, naj zapustijo domove. "Prosim, čim prej odidite, da lahko začnemo operacijo," je povedal vojaški poveljnik, general Sami Sadat, ki je ob tem dodal, da se bodo s talibani bojevali, kjer koli so in da niti enega ne bodo pustili živega. Talibani so po poročanju BBC-ja zavzeli večino mesta. "Vem, da je zelo težko zapustiti domove, tudi za nas je težko, toda oprostite nam, da boste nekaj dni razseljeni."

Direktor ene od lokalnih radijskih postaj je povedal, da so bili spopadi davi zelo intenzivni. Afganistanske in ameriške letalske sile so izvajale napade na položaje talibanov. Spopadi so potekali v bližini zapora v Laškar Gahu ter sedeža policije in obveščevalnih agencij.

Helmand je bil središče ameriških in britanskih vojaških dejavnosti, vsak napredek talibanov pa bo pomenil velik udarec afganistanski vladi. Če bodo talibani prevzeli nadzor nad Laškar Gahom, bo to prva prestolnica province, ki so jo po 2016 zavzeli talibani. Takrat so za krajši čas zavzeli Kunduz, poroča BBC.

"Talibani ne bodo poznali milosti, prav tako vlada ne preneha bombardiranje. Po cestah ležijo trupla. Ne vemo, ali so to civilisti ali talibani," je dejal eden od prebivalcev.

Sorodna novica Predsednik Gani: Vzrok za spopade je nenadni ameriški umik iz države

Na udaru tudi Herat

Talibani oblegajo tudi mesto Herat v istoimenski pokrajini na severozahodu države. Afganistanske oblasti so sporočile, da je vojska talibane pregnala iz več delov tega mesta, med drugim iz bližine letališča. Več sto prebivalcev Herata je ob uspehih vojske s streh vzklikalo Alah akbar oziroma Bog je velik.

Vir v tamkajšnji bolnišnici je povedal, da so v zadnjih šestih dneh sprejeli 24 trupel in skoraj 200 ranjenih ljudi. Med žrtvami so bili pripadniki varnostnih sil.

Spopadi so se v zadnjih dneh zaostrili tudi v okolici mesta Kandahar, ki je prestolnica istoimenske pokrajine. Vir na tamkajšnjem zdravstvenem ministrstvu je sporočil, da so v zadnjih dneh našteli 28 smrtnih žrtev in 191 ranjenih.

Talibanski uporniki so od začetka maja, ko so se ameriške in druge tuje sile začele umikati iz države, osvojili večino podeželskih območij. Zdaj pa so se osredinili še na prestolnice pokrajin, kjer so naleteli na večji odpor.

V prestolnici eksplozije

Iz afganistanskega glavnega mesta Kabul so zvečer poročali o več eksplozijah. Prva je odjeknila v bližini rezidence obrambnega ministra Bismilaha Mohamadija, pri čemer je bilo ranjenih več ljudi. V lokalni bolnišnici, ki jo upravlja nevladna organizacija Emergency, so sprejeli najmanj šest ranjencev. Nekdanji afganistanski podpredsednik Junus Kanuni je povedal, da ministra v času eksplozije ni bilo v zgradbi. Na obrambnem ministrstvu pa so dejali, da je minister na varnem. Po eksploziji so na varno odpeljali tudi ministrovo družino.
Kaj je povzročilo eksplozijo v predelu Širpur, v kateri živi še več drugih afganistanskih uradnikov, ni znano. Odgovornosti za napad ni prevzel nihče. Po prvi je bilo slišati še najmanj dve manjši eksploziji, lokalni novinarji pa so poročali tudi o streljanju.

Nato bo Afganistanu dobavil vojaško opremo

Zveza Nato bo kljub umiku iz Afganistana tej državi še naprej zagotavljala vojaško in drugo opremo, so danes sporočili iz zavezništva. Letos so Afganistanu zagotovili že za več kot 60 milijonov evrov vojaške opreme. "Medtem ko umikamo svoje sile iz države, bomo še naprej podpirali Afganistan, tudi z opremo, da bi afganistanskim silam omogočili boljšo varnost," je sporočil tiskovni predstavnik Nata Dylan White. Od začetka leta so Afganistanu darovali opremo za 72 milijonov ameriških dolarjev (62 milijonov evrov). Ta vključuje naprave za deaktivacijo bomb, zaščitno opremo za vojake, gasilske tovornjake in medicinsko opremo.