Foto: AP
Foto: AP

"Razlog za trenutne razmere v naši državi je, da je bila odločitev o ameriškem umiku iz države nenadna," je v parlamentu povedal Gani. Dodal je, da je ZDA posvaril, da bo umik imel posledice. Poleg tega je obtožil talibane, da ohranjajo vezi s terorističnimi skupinami in da krepijo napade na ženske. Talibani so njegove trditve zavrnili. "Vojne napovedi, obtožbe in laži ne morejo podaljšati življenja Ganijeve vlade. Njihov čas se je iztekel," so sporočili.

V državi se medtem spopadi med talibani in afganistansko vojsko še naprej stopnjujejo. V zadnjih dneh so talibani okrepili ofenzive na mesta Laškar Gah, Kandahar in Herat, sicer prestolnice treh provinc. Talibani so v ponedeljek sprožili koordinirane napade na mestno središče in zapor v prestolnici province Helmand, Laškar Gah. Pred tem je afganistanska vlada na območje poslala več sto vojakov. "Afganistanske sile so na kopnem in z letalskimi napadi odvrnile napad," je iz Helmanda na jugu države sporočila vojska.

Nevladna organizacija Zdravniki brez meja je sporočila, da število žrtev tam narašča. "Prihaja do neusmiljenega streljanja, letalskih in topniških napadov na gosto poseljena območja. Bombardirane so hiše, številni ljudje so utrpeli hude poškodbe," je povedala Sarah Leahy iz organizacije. Povedala je, da izvajajo večje število operacij. "Preprosto prenevarno je, življenje je obstalo," je dodala.

Izguba prestolnice Helmanda bi bil velik strateški in psihološki udarec za vlado. Ta je napovedala, da bo prestolnice provinc branila za vsako ceno.

Srditi spopadi potekajo tudi na območjih province Kandahar in na obrobju njene istoimenske prestolnice. Na zahodu države pa več sto komandosov brani mesto Herat, ki je prestolnica istoimenske province.

Nemčija: Izgon obsojenih kriminalcev, tudi na vojna območja?

Medtem se je oglasil tudi nemški konservativni pretendent za novega kanclerja Armin Laschet in dejal, da bi se morali tisti priseljenci, ki v Nemčiji zagrešijo kakšno kazensko dejanje, "vrniti, od koder so prišli, pa četudi je to vojno območje kot na primer Afganistan". Laschet, vodja Krščanskodemokratske unije (CDU) in strankin kandidat za naslednika kanclerke Angele Merkel, je bil jasen: "Kriminalce je treba takoj deportirati, kar vključuje tudi Afganistan." Dodal je, da se zaveda, da v tej državi potekajo hudi boji, a zaradi tega svojega stališča ne bo spremenil. "Razmere v Afganistanu je treba skrbno spremljati in podrobno preučiti. A naše sporočilo ostaja jasno: vsak, ki v Nemčiji zagreši kazenski prestopek, izgubi pravico, da v državi še naprej ostane kot gost," je poročal Deutsche Welle.

Po trenutni nemški zakonodaji lahko deportirajo vse tiste tuje državljane, ki so bili obsojeni na najmanj dveletno zaporno kazen, in tiste, ki so bili obsojeni resnih kriminalnih dejanj. Decembra leta 2020 pa je država preklicala prepoved izgonov v Sirijo, ki je veljala od leta 2012.

Talibani skušajo zavzeti osrednja urbana središča

Afganistanci s povezavami z ZDA kot begunci

Medtem pa je ameriško zunanje ministrstvo napovedalo, da bo lahko na tisoče Afganistancev, ki so bili tarče talibanskega nasilja zaradi povezav z ZDA, dobilo možnost, da v okviru novega programa pridejo v ZDA kot begunci. Gre za program "Priority Two", ki velja za Afganistance, ki so delali na projektih, financiranih z ameriškim denarjem, ter tiste, zaposlene v nevladnih organizacijah s sedežem v ZDA.