Protestniki so se že v nedeljo dopoldne začeli zbirati na osrednjem trgu Victoria, nato pa so se odpravili proti parlamentu v središču mesta. Foto: Reuters
Protestniki so se že v nedeljo dopoldne začeli zbirati na osrednjem trgu Victoria, nato pa so se odpravili proti parlamentu v središču mesta. Foto: Reuters

Vodja Pekingu naklonjene vlade Hongkonga Carrie Lam je v soboto sporočila, da je vlada začasno ustavila postopek sprejemanja zakonodaje o izročanju osumljencev celinski Kitajski, zaradi katerega so pred dnevi izbruhnili protesti. Za kako dolgo bodo ustavili postopek, se vlada še ni odločila.

Protestniki, ki želijo, da sporni zakon popolnoma umakne, so oblečeni v črno in z belimi rožami med pohodom vzklikali "Umaknite škodljivi zakon!". Organizatorji so sporočili, da se je skupaj zbralo skoraj dva milijona ljudi, kar so največje demonstracije, odkar je Hongkong znova pod kitajsko oblastjo. Prejšnjo nedeljo se je na protestu proti spornemu zakonu zbralo okoli milijon ljudi.

Za ponedeljek so pozvali k novim demonstracijam, če ga vlada ne bo dokončno umaknila, poroča nemška tiskovna agencija DPA.

Carrie Lam se opravičuje

Carrie Lam se je na dogajanje medtem odzvala z opravičilom javnosti. "Številni ljudje so razočarani in užaloščeni. Vodja vlade priznava, da je pomanjkanje vladnega ukrepanja povzročilo velika razhajanja in spore v hongkonški skupnosti. Vodja vlade se opravičuje javnosti in obljublja, da jo bo sprejela z največjo iskrenostjo in ponižnostjo," so zapisali v današnjem sporočilu za javnost.

"Odgovor Carrie Lam ni preveč iskren. Vedoč, da vlada ne bo umaknila zakona, sem se odločil, da pridem danes na protest," je po poročanju francoske tiskovne agencije AFP dejal 39-letni Terence Shek, ki je na protestni shod prišel z otroki.

Vmešavanje Pekinga

Kritiki opozarjajo, da bi sprejetje zakona vodilo v nadaljnjo erozijo sodne neodvisnosti in da se "dolga roka oblasti Pekinga" vmešava v politiko Hongkonga, te nekdanje britanske kolonije, ki je leta 1997 znova prešla pod Kitajsko, a ohranila določeno avtonomijo.

Pri tem izpostavljajo, da bi zakon oblastem v Pekingu omogočil, da političnim nasprotnikom sodijo na celinskem delu Kitajske.

Hongkong: Zahteve po odstopu Carrie Lam