Netanjahu in njegov nekdanji volilni tekmec, obrambni minister Benny Ganc, sta maja ustanovila vlado enotnosti po treh nedokončnih volitvah, ki so potekale od aprila 2019. Foto: EPA
Netanjahu in njegov nekdanji volilni tekmec, obrambni minister Benny Ganc, sta maja ustanovila vlado enotnosti po treh nedokončnih volitvah, ki so potekale od aprila 2019. Foto: EPA

Izraelski parlament so razpustili v sredo, potem ko vladajoča koalicija premierja Netanjahuja ni sprejela proračuna. Že četrte volitve v državi v dveh letih bodo predvidoma potekale 23. marca prihodnje leto, poroča Al Džazira.

Posledice zapleta s proračunom

V okviru triletne koalicijske pogodbe naj bi Netanjahu naloge premierja opravljal 18 mesecev, novembra 2021 pa naj bi jo prevzel Ganc, ki je zahteval, da vlada sprejme proračun za leti 2020 in 2021, češ da država v tem trenutku potrebuje stabilnost.

Toda Netanjahu proračuna za leto 2021 ni hotel potrditi. "Razlog, da se odpravljamo na volitve, je v tem, da Netanjahu ni hotel sprejeti proračuna, kot to zahteva zakon, in spoštovati političnih dogovorov, na podlagi katerih bi lahko ostal na oblasti do konca sojenja na sodišču," je za tiskovno agencijo AFP pojasnil vodja Izraelskega inštituta za demokracijo (IDI) Johanan Plesner.

Sorodna novica Število okuženih po svetu preseglo 75 milijonov, po novem izbruhu bo Tajska testirala 10.000 ljudi

Koalicijska pogodba sicer določa, da mora vlada sprejeti dveletni proračun za leti 2020 in 2021, a se je Netanjahu temu upiral in želel proračun potrditi le za tekoče leto, kot razlog pa je navajal epidemijo covida-19. A kritiki menijo, da je želel Netanjahu s tem Gancu le preprečiti, da bi v skladu s koalicijsko pogodbo jeseni prihodnje leto prevzel premierski stolček.

Proračun za leto 2020 bi morala koalicija sprejeti do polnoči, ker pa tega ni storila, so parlament razpustili.

"Če bomo prisiljeni v volitve, vam obljubim, da bomo zmagali," je v televizijskem nagovoru dejal Netanjahu, ob tem pa Ganca, ki mu podpora javnosti kopni, okrivil za predčasne volitve. Ganc je dejal, da Netanjahuju sicer nikoli ni zaupal, vendar je želel Izraelcem zaradi pandemije covida-19 četrte volitve prihraniti.

"Netanjahu nas je do volitev privedel izključno zato, da ne bi šli na sodišče," je na Twitterju zapisal Ganc in zatrdil, da je Netanjahu upal, da bo nova vlada spodbujala zakonodajo, ki bo sodni postopek zoper njega razveljavila.

Netanjahu je zagotovil, da bodo v Izrael dostavili na milijone odmerkov cepiva proti novemu koronavirusu. Foto: EPA
Netanjahu je zagotovil, da bodo v Izrael dostavili na milijone odmerkov cepiva proti novemu koronavirusu. Foto: EPA

Premier obljublja cepivo

Netanjahu, ki je izraelski premier že od leta 2009, bo to mesto ohranil, dokler ne bodo po volitvah sestavili nove vlade. 71-letnik je bil sicer prvič na tem položaju od leta 1996 do leta 1999.

V svojem zadnjem televizijskem nagovoru je zagotovil, da bodo v Izrael dostavili na milijone odmerkov cepiva proti novemu koronavirusu. Pozdravil je tudi diplomatske dogovore z Združenimi arabskimi emirati, Bahrajnom, Sudanom in Marokom, pri katerih so posredovale ZDA.

Lahko se zgodi, da bo imel Netanjahu predvolilno kampanjo februarja, ko naj bi se večkrat na teden zglasil na sodišču. Foto: EPA
Lahko se zgodi, da bo imel Netanjahu predvolilno kampanjo februarja, ko naj bi se večkrat na teden zglasil na sodišču. Foto: EPA

Nestabilna koalicija

Netanjahu in njegov nekdanji volilni tekmec, obrambni minister Benny Ganc, sta maja ustanovila vlado enotnosti po treh nedokončnih volitvah, ki so potekale od aprila 2019, vendar je koalicijo že dlje časa spodkopavalo nezaupanja. Čeprav je imela težave že od vsega začetka, so se trenja v njej v zadnjem času še okrepila.

Netanjahu februarja na sodišče

Netanjahu je sicer v tesnih odnosih s predsednikom ZDA Donaldom Trumpom, z izvolitvijo novega ameriškega predsednika Joeja Bidna pa bo Netanjahujeva predvolilna kampanja izgubila velikega aduta, je za Al Džaziro ocenil politolog z jeruzalemske univerze Reuven Hazan.

Poleg tega se lahko zgodi, da bo imel Netanjahu predvolilno kampanjo februarja, ko naj bi se večkrat na teden zglasil na sodišču, kjer naj bi se med drugim soočil z obtožbami o podkupovanju in prevarah.

Sicer pa so po razpustitvi izraelskega parlamenta začeli posvetovanja o tem, kako bodo potekale predčasne parlamentarne volitve v času pandemije covida-19, in sicer proučujejo predvsem možnost, kako bodo lahko glasovali tisti, ki imajo pozitiven izvid na novi koronavirus.

Izrael pred četrtimi parlamentarnimi volitvami v manj kot dveh letih