Gaza je odvisna od mednarodne humanitarne pomoči. Foto: Reuters
Gaza je odvisna od mednarodne humanitarne pomoči. Foto: Reuters

V Izraelu so predvidene nove omejitve, ko dnevno število okužb preseže 2500. Če se s temi ukrepi število okužb v treh tednih bistveno ne zmanjša, pa je predvideno novo delno zaprtje države.

Izraelska vlada načrtuje začetek cepljenja proti covidu-19 v nedeljo, prvi pa se bo v soboto zvečer cepil premier Benjamin Netanjahu.

Izraelski minister za zdravje Juli Edelštajn je v sredo dejal, da bodo državljani, ki se bodo cepili, prejeli t. i. zeleni potni list, s katerim bodo imeli določene ugodnosti, med drugim jim ne bo treba v karanteno, lahko se bodo udeležili javnih dogodkov ali obiskali restavracije. Dokument bodo prejeli dva tedna po drugem odmerku cepiva.

V Gazi prvič več kot 1000 novih okužb

Z območja Gaze, ki je pod izraelsko okupacijo od leta 1967, pod izraelsko-egiptovsko blokado pa od leta 2007, medtem poročajo, da je dnevno število okužb prvič preseglo 1000.

Po podatkih palestinskega ministrstva za zdravje so na gosto naseljenem ozemlju z okoli dvema milijonoma prebivalcev v preteklem dnevu potrdili 1015 novih primerov okužbe z novim koronavirusom, poroča nemška tiskovna agencija DPA. Tamkajšnje oblasti so do zdaj potrdile več kot 30.000 okužb in 220 smrti.

Izrael bo cepil judovske naseljence na zasedenih ozemljih, ne pa tudi Palestincev, ki tam živijo pod izraelsko okupacijo. Na sliki izraelski premier Benjamin Netanjahu. Foto: Reuters
Izrael bo cepil judovske naseljence na zasedenih ozemljih, ne pa tudi Palestincev, ki tam živijo pod izraelsko okupacijo. Na sliki izraelski premier Benjamin Netanjahu. Foto: Reuters

Cepivo za judovske naseljence, za Palestince ne

Izrael se je medtem dogovoril z ameriškim farmacevtskim podjetjem Pfizer za dobavo osmih milijonov odmerkov njegovega cepiva proti covidu-19. To je dovolj za približno polovico prebivalstva te države. Izrael pa se za nakup cepiva dogovoril tudi z ameriškim podjetjem Moderna. Kupili bodo šest milijonov odmerkov tega cepiva, kar je dovolj za tri milijone ljudi.

Milijoni Palestincev, ki živijo pod izraelsko okupacijo na Zahodnem bregu in v Gazi, pa bodo morali na cepivo čakati veliko dlje, čeprav pogosto živijo le nekaj kilometrov od Izraela.

Izraelska kampanja cepljenja bo vključevala tudi judovske naseljence, ki živijo globoko na Zahodnem bregu, poroča Al Džazira. Gre za izraelske državljane, ki živijo v nezakonitih naselbinah na palestinskem ozemlju. 2,5 milijona Palestincev, ki živijo na tem ozemlju Izrael ne bo cepil, čeprav je po mednarodnem pravu kot okupator zanje odgovoren.

Palestinci na okupiranih ozemljih bodo tako morali počakati na palestinsko samoupravno oblast, ki izvaja delni nadzor na manjšem delu Zahodnega brega. Palestinske oblasti upajo, da bodo cepivo zagotovile v sodelovanju s humanitarnimi organizacijami in Svetovno zdravstveno organizacijo. Program COVAX naj bi zagotovil brezplačno cepivo za do 20 odstotkov prebivalstva revnih držav, med katerimi so številne, ki jih je pandemija posebej močno prizadela.

A v okviru tega programa so do zdaj zagotovili le delček od dveh milijard odmerkov, kolikor naj bi jih kupili v naslednjem letu.

Bogate države so že rezervirale okoli devet milijard odmerkov od 12, ki naj bi jih farmacevtska industrija proizvedla naslednje leto.

Ob tem razmere za Palestince poslabšuje dejstvo, da imajo le en hladilnik, ki lahko pri zelo nizkih temperaturah shranjuje cepivo proizvajalcev Pfizer/BioNTech.