Za 21 tekačev je bilo prepozno. Foto: Reuters
Za 21 tekačev je bilo prepozno. Foto: Reuters

Tekači so se 22. maja podali na sto kilometrov dolgo ultramaratonsko tekmo, ki je potekala pod okriljem vlade. A v odročni pokrajini Gansu jih je zajelo zelo slabo vreme. Zapihali so močni vetrovi, padati sta začela toča in leden dež, temperatura se je hitro spustila in številni tekači, oblečeni le v kratke majice in hlače, so se znašli v velikih težavah. Tekmo so prekinili, potem ko so pogrešili več od skupno 172 tekmovalcev, na območje pa so poslali več kot 1200 reševalcev. Umrlo je 21 ljudi.

V Pekingu so nekaj tednov po tragediji sprejeli prve ukrepe. Odstavili so vodjo okrožja Džingtaj, v katerem je potekala tekma, med kaznovanimi so tudi župan mesta Bajin in več organizatorjev prireditve. Nekateri so jo odnesli le z opominom ali opozorilom.

Preiskovalci so ugotovili, da je bilo vzrokov za tragedijo več – izjemno slabo vreme, neprofesionalna organizacija tekmovanja in nezadovoljivo ukrepanje po poslabšanju vremena.

Že prejšnji teden je kitajski odbor za šport odločil, da začasno prekinja vse športne prireditve z velikim tveganjem, ki nimajo nadzornega odbora, dokler ne bodo sestavili pravil in varnostnih standardov. Tako so začasno prekinjena tekmovanja v vseh goratih in puščavskih območjih in ultramaratonski teki.