Kitajska vztraja, da je bil balon civilne narave, in ne vohunski. Foto: EPA
Kitajska vztraja, da je bil balon civilne narave, in ne vohunski. Foto: EPA

"Kitajska izraža močno nezadovoljstvo in protestira proti uporabi sile ZDA za napad na civilno zračno plovilo brez posadke," je v izjavi zapisalo kitajsko zunanje ministrstvo in dodalo, da si pridružuje pravico do povračilnih ukrepov, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Kitajska je ZDA večkrat obvestila, da je bil balon namenjen za civilne namene in da je v zračni prostor ZDA vstopil "zaradi višje sile", kar je bilo "popolnoma naključno", so po poročanju nemške tiskovne agencije DPA sporočili v Pekingu.

Ameriško obrambno ministrstvo je v soboto sporočilo, da je njihovo vojaško lovsko letalo sestrelilo balon, ki so ga v preteklih dneh opazili nad ZDA. Kot so pojasnili, so s tem odgovorili na "nesprejemljivo kršitev" ameriške suverenosti.

Ameriški predsednik Joe Biden je pohvalil pilote za uspešno izvedbo zahtevne operacije. Dejal je, da je v sredo ukazal sestreliti balon "čim prej", vendar je obrambno ministrstvo želelo počakati na "najvarnejši kraj za to", da bi se izognili poškodbam na tleh ob morebitnem padcu razbitin.

Ameriški zunanji minister Antony Blinken je v petek po razkritju, da je domnevno vohunski balon nad ameriškim ozemljem kitajskega izvora, preložil napovedani obisk Pekinga in pozneje dejanje Kitajske označil za neodgovorno in nesprejemljivo.

Na Kitajskem razrešili glavnega vremenoslovca

Po incidentu s kitajskim balonom je bil razrešen vodja državne meteorološke službe, so v soboto poročali kitajski mediji. Poznavalci potezo ocenjujejo kot poskus Pekinga, da vztraja pri stališču, da je bil balon, ki so ga v soboto nad svojim ozemljem sestrelile ZDA, civilno plovilo, poroča ameriški CNN.

Džvang Gvjotaj je bil do petka vodja državne kitajske meteorološke uprave, vendar njegov odhod s položaja ni bil nepričakovan. Konec januarja je bil Džvang izvoljen za vodjo političnega posvetovalnega odbora pokrajine Gansu, je poročal CNN.

Podoben balon tudi nad Kolumbijo?

Medtem so kolumbijske oblasti sporočile, da so v petek v kolumijskem zračnem prostoru opazile predmet "s podobnimi lastnostmi", kot je bil domnevni vohunski kitajski balon nad ZDA.

Kolumbijski sistem zračne obrambe je 3. februarja zjutraj zaznal predmet na višini približno 17.000 metrov, ki je v severnem delu države vstopil v zračni prostor, so sporočile kolumbijske letalske sile.

Objekt se je gibal s povprečno hitrostjo 25 vozlov in je imel "podobne lastnosti kot balon", ki je letel nad ZDA, so sporočili.

Objekt so kolumbijske letalske sile spremljale s svojimi obrambnimi sistemi, dokler ni zapustil zračnega prostora. Ne predstavlja "nobene nevarnosti za nacionalno varnost in obrambo ter varnost v zračnem prometu", so pri tem dodali.

Kot so še sporočili, letalske enote zdaj sodelujejo z drugimi državami, da bi ugotovile izvor predmeta.

Peking obsoja sestrelitev kitajskega balona nad ZDA