Foto: Reuters
Foto: Reuters

Osebje je namreč moralo dolge ure ročno preštevati na milijone glasovnic.

Indonezijske oblasti so letos združile več volitev hkrati, da bi tako privarčevali pri stroških.

Volitve z 800.000 volišči po državi so sicer potekale mirno, udeležba pa je bila visoka – svoj glas naj bi oddalo 80 odstotkov od 193 milijonov volilnih upravičencev, vsak izmed njih pa je moral preluknjati do pet glasovnic.

A v osmih urah izpeljati volitve v državi, ki se razteza več kot 5.000 kilometrov od zahoda do vzhoda, se je izkazalo za prevelik logistični zalogaj, ki je bil nazadnje usoden za številne člane komisije, ki so morali glasovnice ročno preštevati.

Foto: Reuters
Foto: Reuters

Do sobote zvečer je tako umrlo 272 članov osebja, večinoma zaradi obolenj, povezanih s čezmernim delom in izčrpanostjo, še 1.878 pa jih je zbolelo, je sporočil Arief Prijo Susanto iz indonezijske volilne komisije.

Pripravljajo se odškodnine

Ministrstvo za zdravje je 23. aprila objavilo okrožnico, v kateri je zdravstvene domove pozvalo, naj vso svojo pozornost posvetijo bolnim članom volilne komisije, medtem ko finančno ministrstvo že pripravlja odškodnine za svojce umrlih.

Volilna komisija se je zaradi visokega števila umrlih že znašla na udaru kritik. "Komisija ne ravna preudarno pri razporejanju zadolžitev svojemu osebju," je dejal Ahmad Muzani iz kampanje opozicijskega predsedniškega kandidata Prabova Subianta.

Prabovo, poraženec volitev, trdi, da so se na volitvah dogajale grobe kršitve in goljufije, med drugim da so nekateri predstavniki komisije sami luknjali glasovnice v korist predsednika Joka Vidoda, kar ta ostro zavrača.

Oba kandidata sta razglasila zmago, a glede na prve volilne izide je Vidodo zmagal s prednostjo okoli devetih odstotkov. Volilna komisija bo končne izide sporočila 22. maja.