To je bila prva izstrelitev balistične rakete v državi po skoraj enem letu in prva, odkar je Joe Biden postal ameriški predsednik. Biden je napovedal, da se bodo ZDA "ustrezno odzvale". Tako kot ZDA sta poskuse obsodili tudi Japonska in Južna Koreja, poroča britanski BBC.

To je začetek kršitev resolucij ZN-ja, zato se ZDA posvetujejo s partnerji in zavezniki, je povedal Biden. Foto: EPA
To je začetek kršitev resolucij ZN-ja, zato se ZDA posvetujejo s partnerji in zavezniki, je povedal Biden. Foto: EPA

V skladu z resolucijami Varnostnega sveta Organizacije združenih narodov (ZN) Pjongjang ne bi smel preizkušati balističnih raket. V izjavi Severne Koreje je zapisano, da sta orožji dosegli testni cilj 600 km od vzhodne obale Severne Koreje.

"Razvoj tega sistema orožja je zelo pomemben za krepitev vojaške moči države in odvračanje vseh vrst vojaških groženj," je po poročanju Severne Koreje dejal vodja testiranja Ri Pjong Čol, ki je nadzoroval preizkus. Severnokorejski voditelj Kim Džong Un ni bil navzoč.

Biden s svarili

To je začetek kršitev resolucij ZN-ja, zato se ZDA posvetujejo s partnerji in zavezniki, je povedal Biden.

"Odzivi bodo – če se bodo odločili za stopnjevanje, se bomo na to tudi primerno odzvali," je povedal ameriški predsednik in dodal: "Pripravljen pa sem tudi na določeno obliko diplomacije, vendar mora biti pogoj to, da je končni rezultat denuklearizacija."

Analitiki menijo, da je šlo pri četrtkovi izstrelitvi raket za izraz frustracije Pjongjanga zaradi vojaških vaj ZDA in Južne Koreje ter poskusa pritegnitve pozornosti zaradi obiska državnega sekretarja ZDA Antonyja Blinkna in obrambnega ministra Lloyda Austina v Južni Koreji in na Japonskem. Severna Koreja naj bi z raketami skušala izsiliti diplomatska pogajanja z Washingtonom.

Po navedbah Pjongjanga lahko nova raketa prenaša tovor, težak do 2,5 tone. Foto: EPA
Po navedbah Pjongjanga lahko nova raketa prenaša tovor, težak do 2,5 tone. Foto: EPA

"To ogroža mir in varnost naše države in območja"

Četrtkovo izstrelitev raket sta zaznali Južna Koreja in Japonska, ki sta sporočili, da sta leteli 450 kilometrov daleč in do 60 kilometrov visoko. Po navedbah Seula so ju izstrelili iz severnokorejskega mesta Hamju.

Japonski premier Jošhihide Suga je dejal, da ni nobenega dvoma, da je šlo za balistični raketi. "To ogroža mir in varnost naše države in območja. Prav tako pomeni kršitev resolucij ZN," je dejal v četrtek.

Odzivi iz Rusije in Južne Koreje

Sorodna novica Severna Koreja izstrelila balistični raketi, prvič, odkar je Biden predsednik ZDA

Južnokorejski predsednik Mun Dže In je opozoril, da gre za nezaželena dejanja, ki otežujejo dialog. Dejal je, da so prebivalci zelo zaskrbljeni zaradi severnokorejskih izstrelitev raket, in pozval k dialogu med Washingtonom, Pjongjangom ter Seulom, poroča južnokorejska tiskovna agencija Yonhap. K novim pogajanjem o miru na Korejskem polotoku pa je pozval ruski zunanji minister Sergej Lavrov.

Pjongjang je sicer že v nedeljo proti zahodu oziroma Kitajski izstrelil dve raketi kratkega dosega, ki nista bili balistični oziroma vodeni, kar pa ni predstavljalo kršitve resolucij ZN-ja.

Za kakšno raketo gre?

Še vedno ni jasno, kakšen tip rakete so izstrelili v Severni Koreji, poroča BBC. Tamkajšnji državni medij KCNA je poročal, da ima "izboljšano različico motorja na trdo gorivo".

Test priča o napredku državnega programa za orožje od denuklearizacijskih pogovorov z ZDA, ki so pod nekdanjim predsednikom Donaldom Trumpom zastali.

Analitiki menijo, da je šlo za rakete, ki so jih predstavili na vojaški paradi v Pjongjangu oktobra lani. Na tovrstno raketo bi Severna Koreja lahko namestila težje jedrske konice, je na Twitterju zapisal profesor varnostnih študij na Tehnološkem inštitutu Massachusettsa Vipin Narang.

Po navedbah Pjongjanga lahko nova raketa prenaša tovor, težak do 2,5 tone, poroča BBC.