Foto: Reuters
Foto: Reuters

Uzbekistanska ustava regijo Karakalpakstan opredeljuje kot suvereno republiko znotraj Uzbekistana, ki ima pravico do odcepitve z referendumom. Vendar pa naj bi s predlaganimi ustavnimi spremembami omembo avtonomije in referenduma iz ustave črtali, navaja portal Deutsche Welle.

V odgovor na predlagane spremembe so v petek v regijski prestolnici Nukus izbruhnili množični protesti, ki se jih je udeležilo več tisoč ljudi.

Protestniki naj bi poskusili vdreti v regionalno ministrstvo za notranje zadeve in prostore nacionalne garde ter se tako prebiti do orožja.

V soboto so uzbekistanske oblasti poročale tudi, da so aretirale organizatorje protestov, več podrobnosti pa ni znanih. Dostop do spleta je na območju že približno teden dni omejen.

Uvedba izrednih razmer in policijske ure

Uzbekistanski predsednik Šavkat Mirzijojev pa je v soboto od načrtovane spremembe ustave odstopil, v regiji pa je do 2. avgusta uvedel izredne razmere in policijsko uro, ki traja od 21. do 7. ure v časa izrednih razmer.

Kanal Good Central Asia na družbenem omrežju Telegram je po navedbah nemške tiskovne agencije DPA govoril o več sto mrtvih in ranjenih. Potrditve še ni.

Ljudstvo Karakalpak predstavlja manjšino v regiji

Uzbekistan z okoli 35 milijoni prebivalcev je največja srednjeazijska država glede na populacijo. Večina prebivalstva je muslimanskega, protesti pa so v tej državi zelo redki.

Regija Karakalpakstan z okoli dvema milijonoma prebivalcev nosi ime po ljudstvu Karakalpak, ki v regiji danes predstavlja manjšino.

Začrtane ustavne spremembe so ob spremenjenem statusu Karakalpakstana med drugim predvidele tudi podaljšanje predsedniškega mandata s petih na sedem let.