Potres z žariščem na zahodu otoka je v petek v zgodnjih jutranjih urah stresel območje in med prebivalci povzročil paniko. Foto: Reuters
Potres z žariščem na zahodu otoka je v petek v zgodnjih jutranjih urah stresel območje in med prebivalci povzročil paniko. Foto: Reuters

Sorodna novica Indonezija: V uničujočem potresu na Sulavesiju umrlo najmanj 42 ljudi

Potres je najhuje prizadel mesto Mamudžu, kjer je umrlo 70 ljudi. Reševalci si prizadevajo, da bi našli prebivalce, ki so pokopani pod ruševinami, poroča Al Džazira.

Zdravniki v improviziranem zdravstvenem središču, ki stoji zunaj edine mestne bolnišnice, ki se med potresom ni porušila, zdravijo bolnike z zlomljenimi udi in drugimi poškodbami.

"Bolniki kar naprej prihajajo," je za tiskovno agencijo AFP povedal vodja te bolnišnice. "To je edina bolnišnica, ki deluje v mestu. Številni potrebujejo operacijo, a naši viri in zdravila so omejeni."

Rušilni potres uničil domove in ustanove

Potres z žariščem na zahodu otoka je v petek v zgodnjih jutranjih urah stresel območje in med prebivalci povzročil paniko. Številni domačini so v strahu zbežali iz mesta.

Poleg bolnišnice in več hiš se je delno porušil še eden od hotelov, poleg tega je večja škoda nastala na poslopju krajevne vlade.

Močan popotresni sunek

V soboto je otok stresel še močnejši popotresni sunek z magnitudo 5.

Potresi so v Indoneziji sicer pogosti, saj država leži na t. i. ognjenem obroču, kjer se stikajo velike tektonske plošče, poleg tega so pogosti tudi izbruhi vulkanov.

Leta 2018 je otok Sulavesi prizadel potres z magnitudo 7,5, ki mu je sledil cunami. Umrlo je več kot 4300 ljudi.