Iskanje in reševanje se je čez noč prekinilo in nadaljevalo v nedeljo zgodaj zjutraj. Foto: EPA
Iskanje in reševanje se je čez noč prekinilo in nadaljevalo v nedeljo zgodaj zjutraj. Foto: EPA

Letalo družbe Sriwijaya Air, na katerem je bilo 62 ljudi, je štiri minute po vzletu na poti do mesta Pontianak v provinci Zahodni Kalimantan izginilo z radarja, poroča britanski BBC.

Našli so tudi lokacijo črnih skrinjic letala, je sporočil visoki predstavnik indonezijske vojske. "Zaznali smo signal črnih skrinjic in odkrili smo lokacijo. Upamo, da bomo lahko v kratkem prišli do skrinjic," je dejal.

Sorodna novica Indonezijsko potniško letalo po vzletu strmoglavilo v morje

Iskalna akcija

Preiskovalci analizirajo predmete, ki so domnevno ostanki leta Let SJ182, med njimi so kolo in del trupa letala.

Iskanje in reševanje se je čez noč prekinilo ter nadaljevalo v nedeljo zgodaj zjutraj. Pri iskanju so pomagala tudi štiri letala, še poroča BBC.

Tiskovni predstavnik policije v Džakarti Jusri Junus je pojasnil, da so udeleženci iskalno-reševalne akcije našli različne ostanke, in sicer dele letala, predmete, ki so pripadali potnikom, in dele posmrtnih ostankov.

Kaj se je zgodilo?

Potniško letalo družbe Sriwijaya Air je v soboto vzletelo z letališča v Džakarti. Nekaj ​​minut pozneje so po poročanju tamkajšnjega ministrstva za promet zaznali zadnji stik s tem letalom.

Letalska nesreča se je zgodila približno 20 kilometrov severno od Džakarte. Foto: EPA
Letalska nesreča se je zgodila približno 20 kilometrov severno od Džakarte. Foto: EPA

Pogrešano letalo sicer ni Boeingov model 737 max, ki je bil po dveh smrtonosnih nesrečah prizemljen od marca leta 2019 do decembra lani.

Običajno polet od Džakarte do Pontianaka na zahodu otoka Borneo traja 90 minut. Po besedah ​​vodje nacionalne agencije za iskanje in reševanje Air Marshal Bagusa Puruhita letalo ni poslalo signala, s katerim bi sporočilo, da ima težave.

Po navajanju spletnega mesta Flightradar24.com je letalo po štirih minutah letenja v slabi minuti izgubilo 3000 metrov višine.

Letalska nesreča se je zgodila približno 20 kilometrov severno od Džakarte, nedaleč od kraja, kjer se je zgodila letalska nesreča oktobra 2018. Tedaj je letalo indonezijskega letalskega prevoznika Lion Air približno 12 minut po vzletu padlo v morje, pri čemer je umrlo 189 ljudi.

Razlogi za to katastrofo so bili vrsta napak v zasnovi letala, pa tudi napake letalskega prevoznika in pilotov, opozarja BBC.

Sorodniki so potnike nestrpno čakali na letališču v Pontianaku in na mednarodnem letališču Soekarno-Hatta v Džakarti. Foto: EPA
Sorodniki so potnike nestrpno čakali na letališču v Pontianaku in na mednarodnem letališču Soekarno-Hatta v Džakarti. Foto: EPA

Krajevni prebivalci zaznali nesrečo

Več očividcev je ob zadnji letalski nesreči videlo in slišalo vsaj eno eksplozijo. Krajevni ribič je za indonezijsko podružnico BBC-ja povedal, da je bil priča nesreči, zatem pa se je kapetan njegove ribiške ladje odločil, da se vrnejo na kopno.

Na krovu letala Sriwijaya Air je bilo 62 ljudi. Foto: EPA
Na krovu letala Sriwijaya Air je bilo 62 ljudi. Foto: EPA

"Letalo je kot strela padlo v morje in eksplodiralo v vodi," je dejal ribič. Povedal je, da je bilo "precej blizu njih, drobci neke vrste furnirja pa so skoraj zadeli njihovo ladjo."

Številni prebivalci otoka blizu kraja, kjer je letalo izginilo, so za BBC povedali, da so našli predmete, ki po njihovi oceni prihajajo iz letala.

Kdo je bil na krovu?

Kot poroča BBC, naj bi bilo na krovu 50 potnikov – vključno s sedmimi otroki in tremi dojenčki – in dvanajst članov posadke, čeprav ima to letalo 130 sedežev. Vsi ljudje na krovu so bili prebivalci Indonezije, so zatrdili pristojni uradniki.

Sorodniki so potnike nestrpno čakali na letališču v Pontianaku in na mednarodnem letališču Soekarno-Hatta v Džakarti.

"Na letalu imam štiri družinske člane – ženo in tri otroke," je dejal Jaman Zai. Dodal je: "Žena mi je danes poslala sliko dojenčka ... Kako se moje srce ne bi raztrgalo na koščke?"

Letalo staro 26 let

Pogrešano letalo je 26-letni boeing 737-500, ki je bil v dobrem stanju, je sporočil izvršni direktor Sriwijaya Air Jefferson Irwin Jauvena. Kot je dejal, so njegov vzlet zaradi močnega dežja prestavili za 30 minut.

Družba Sriwijaya Air, ki so jo ustanovili leta 2003, je nizkocenovna družba, ki leti v indonezijske kraje in druge dele jugovzhodne Azije.

BBC-jev dopisnik iz Džakarte Jerome Viravan pravi, da bo nova nesreča odprla težka vprašanja in sprožila čustva v državi, v kateri je bila letalska industrija po nesreči Lion Airja leta 2018 pod strogim nadzorom.

Potapljači našli dele pogrešanega Boeingovega letala v Indoneziji