Pogovori so potekali na Švedskem, ker ima ta država diplomatske odnose s Severno Korejo. Foto: EPA
Pogovori so potekali na Švedskem, ker ima ta država diplomatske odnose s Severno Korejo. Foto: EPA

Glavni severnokorejski pogajalec Kim Myong Gil je novinarjem v soboto zvečer pojasnil, da so se pogovori končali, ker ZDA niso spremenile svojih stališč. "Pogajanja niso izpolnila naših pričakovanj in so propadla," je dejal. Dodal je, da so ZDA pred pogovori obljubljale prožen pristop, nove metode in ustvarjalne rešitve, a na pogajalsko mizo niso prinesle ničesar novega.

V Washingtonu pravijo drugače. Tiskovna predstavnica ameriškega zunanjega ministrstva Morgan Ortagus je medtem zatrdila, da so imeli ameriški pogajalci kreativne ideje in dobre pogovore s severnokorejsko delegacijo. Povedala je še, da je ameriška stran predvidela več novih pobud, ki bi omogočile napredek.

Severnokorejski pogajalec Kim pa je obtožil ZDA, da nimajo namena rešiti težav z dialogom, a je dodal, da je denuklearizacija Korejskega polotoka še mogoča. Pogoj za to pa je po njegovih besedah, da so "vse ovire, ki ogrožajo našo varnost in zavirajo naš razvoj, popolnoma odpravljene, brez sence dvoma", s čimer je mislil na željo Pjongjanga po omilitvi ameriškega gospodarskega pritiska.

Kljub neuspehu na Švedskem je uslužbenec južnokorejskega predsedniškega urada za Reuters dejal, da pogovori vendarle pomenijo začetek pogajanj. Južna Koreja upa, da bodo Severna Koreja in ZDA ohranjali tempo dialoga.

Delegaciji sta se sešli v Stockholmu, ker ima Švedska za razliko od ZDA diplomatske odnose s Severno Korejo.

Švedska zunanja ministrica Ann Linde je med potekom pogajanj v soboto na družbenem omrežju Twitter zapisala, da je spodbudno videti, da sta strani začeli pogovore na delovni ravni. "Dialog je nujen, da bi dosegli denuklearizacijo (Korejskega polotoka) in mirno rešitev," je zapisala.

Pjongjang in Washington sta si že nekaj časa prizadevala za oživitev pogovorov o severnokorejskem programu jedrskega orožja in gospodarskih sankcijah, ki so zastali februarja po drugem srečanju ameriškega predsednika Donalda Trumpa in severnokorejskega voditelja Kim Džong Una. Trump in Kim sta se za oživitev pogovorov dogovorila junija, ko sta se sešla na demilitariziranem območju med Korejama.