Huawei se želi distancirati od domnevnih dejanj svojega nekdanjega uslužbenca. Foto: Reuters
Huawei se želi distancirati od domnevnih dejanj svojega nekdanjega uslužbenca. Foto: Reuters

V podjetju so sporočili, da so Vang Veidžinga na Poljskem prijeli zaradi osebnih razlogov in da je incident škodoval svetovnemu ugledu podjetja. Na podlagi pravil podjetja so ga odpustili, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

"Huawei je vedno spoštoval zakone in pravila držav, kjer deluje, in to zahteva tudi od vseh svojih zaposlenih," so poudarili v podjetju, ki se očitno želi distancirati od primera, medtem ko se na Zahodu nad njim v zadnjem času zgrinjajo črni oblaki.

Poljski notranji minister Joachim Brudzinski je tako EU in Nato pozval k skupnemu stališču do tega, ali naj po petkovi aretaciji kitajskega uslužbenca in nekdanjega poljskega uslužbenca varnostnih sil Huawei izločijo z njihovih trgov.

Omejevanje dostopa do trgov

Huawei je največji proizvajalec telekomunikacijske opreme na svetu, na Zahodu pa mu očitajo povezave s kitajsko vlado. ZDA tako podjetje obtožujejo, da naj bi Peking njegove naprave lahko uporabljal za vohunjenje. Obtožb sicer niso podkrepili z javnimi dokazi, Huawei pa vse obtožbe zanika. Vseeno je več zahodnih držav omejilo dostop kitajskega podjetja na njihove trge.

Več držav, med njimi ZDA, Avstralija in Japonska, so Huaweiju recimo prepovedale gradnjo mobilnega omrežja naslednje generacije 5G.

Avgusta pa je ameriški predsednik Donald Trump podpisal zakon, ki ameriški vladi prepoveduje uporabo opreme, ki jo proizvaja Huawei. Trump razmišlja tudi o ukrepu, ki bi to prepoved razširil na vsa ameriška podjetja.

V Kanadi so pred nekaj tedni aretirali finančno direktorico družbe Meng Vandzou, ki ji v ZDA očitajo kršenje sankcij proti Iranu. Kitajski telekomunikacijski velikan se je znašel pod drobnogledom tudi zaradi domnevnih povezav s kitajskimi obveščevalnimi službami.